Reklama

Jak zrobić zapiekane spiralki z cukinii?

Cukinia to niesamowite warzywo. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Nie tylko wyśmienicie smakuje w wielu daniach, ale ceniona jest w prawie wszystkich dietach odchudzających ze względu na obniżoną wartość energetyczną. 100 g cukinii to zaledwie 15 kcal. Jest bogata w cenne składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i potas. Wypróbuj nasz przepis na pyszne danie obiadowe z zapiekaną cukinią.

Składniki:

5 małych cukinii

1 łyżka oliwy z oliwek

½ cebuli

2 ząbki czosnku

1 ½ szklanki sera ricotta

1 szklanka mozzarelli

1 łyżeczka oregano

¼ łyżeczki suszonej papryki

sól i świeżo mielony pieprz

2 szklanki gotowego sosu marinara

1/3 szklanki parmezanu

świeża bazylia

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Foremkę do zapiekania posmaruj tłuszczem. Przygotuj cukinię. Umyj i potnij wzdłuż na paski. Z każdej cukinii powinno wyjść około 8-10 pasków. Odłóż na bok. Przygotuj nadzienie. Oliwę rozgrzej na średnim ogniu. Posiekaj cebulę drobno i uduś na oliwie. Dwa ząbki czosnku również posiekaj i dodaj do cebuli. Zdejmij po chwili z ognia.

Jak zrobić zawijańce z cukini

W średniej misce wymieszaj cebulę, czosnek, ricottę i mozzarellę. Dodaj oregano, pieprz, sól i płatki czerwonej papryki. Do foremki wlej 1 szklankę sosu marinara. Teraz przygotuj zawijańce z cukinii. Połóż plasterek cukinii, umieść na nim 2 łyżki sera i zroluj. Umieść zwinięte plasterki cukinii w foremce. Jeśli zostało ci nadzienie, możesz wyłożyć je na wierzch dania. Polej cukinię pozostałym sosem i posyp startym parmezanem. Zapiekaj przez około 35-40 minut, aż cukinia będzie miękka, a ser lekko brązowy. Przed podanie ostudź przez 10 minut i posyp świeżą bazylią.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama