Reklama

Jak zrobić krokiety z sera i ziemniaków?

Chrupiące i słone z zewnątrz, kremowe i serowe w środku. Przekąska idealna. Masz pozostałości z obiadu? Możesz tłuczone ziemniaki wykorzystać w nowy, sprytny sposób.

Rzeczy, których potrzebujesz

* tłuczone ziemniaki, można dodać odrobinę mąki, jeśli ziemniaki są zbyt wolne

* ser czedar, skrojony w paski

* jajka

* bułka tarta

* sól i pieprz

* sól czosnkowa

* olej do smażenia

Wmieszaj mąkę w ziemniaki jeśli to konieczne. Na woskowym papierze (ziemniaki się nie przykleją) formuj podłużne placuszki. W środek placka połóż paseczek sera. Za pomocą papieru uformuj z ziemniaków paluszki. Kontynuuj, aż do wyczerpania ziemniaków. Oczywiście możesz formować małe kuleczki. Będą łatwiejsze do wykonania. Włóż do lodówki na 30 min.

Rozgrzej olej na patelni. Na talerzu rozbij jajka, na drugi talerz nasyp bułkę tartą. Bułkę dopraw, solą, solą czosnkową i pieprzem. Zacznij od mniejszej ilości bułki, zawsze będziesz mogła dosypać. Ziemniaki delikatnie obtaczaj w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż z każdej ze stron, aż będą złotobrązowe. Upewnij się czy olej nie jest za gorący. Jeśli zbyt szybko zbrązowieją, to ser w środku się nie rozpuści. Usmażone krokiety przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Smaż po kilka paluszków naraz. Poczekaj, aż się lekko zbrązowieją razem, nim dołożysz nową porcję na patelnię, paluszki mogą się posklejać.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama