Reklama

Jak zrobić cynamonowe paluszki z chleba tostowego

Czas zapomnieć o manierach przy stole i wyciągnąć ręce po chlebowe paluszki w cynamonowej skorupce. Prosty pomysł, prosty przepis zatem do dzieła. Zamocz, ugryź i powtórz.

Rzeczy, których potrzebujesz

* 8 kromek chleba tostowego

* 4 duże jajka

* szklanka śmietanki kremówki

* 2 ½ łyżeczek cynamonu

* łyżka cukru

* łyżka ekstraktu waniliowego

* masło do smażenia

* syrop klonowy do polania

Każdą kromkę chleba tostowego potnij na cztery paski. Odłóż na bok.

W dużej misce zmieszaj ze sobą jajka, śmietankę, cynamon, cukier i ekstrakt waniliowy.

Zamocz w kremie każdy pasek chleba z każdej strony. Zbierz nadmiar mikstury, układaj paluszki chlebowe na dużej blasze bądź talerzu.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj 2-3 łyżki masła. Gdy się rozpuści włóż parę paluszków na gorącą patelnię, dla porządku i łatwości ich przewracania układaj je w rządku. Smaż, aż będą złotobrązowe i chrupiące na brzegach. Podawaj od razu z syropem klonowym! Mniam!

Wskazówki

Suchy chleb, parodniowy będzie jeszcze lepszy, gdyż wchłonie więcej kremu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama