Reklama

Jak dekorować potrawy na talerzu?

Owoce cytrusowe fantastycznie nadają się do dekoracji, nie tylko drinków, ale i potraw na talerzu. Owoce prezentują się elegancko i interesująco. Wszystko czego potrzebujesz to dobry nóż i kreatywność. Nie zniechęcaj się pierwszymi, gdyż ćwiczenie czyni mistrza. Na początek pokażemy ci kilka trików, by twoje dania wyglądały olśniewająco, niczym ze światowych restauracji.

Reklama

Korona lub kwiat

Koronę robi się szybko i prosto. Świetnie będzie wyglądać pośrodku talerza, otoczona przekąskami. Jeśli owoc jest wyjątkowo mały, może pływać pośrodku talerza zupy.

Zetnij na płasko końce owocu, tak by ustabilizować jego pozycję na talerzu. Przyłóż nóż ukośnie do środka cytryny. Wbij nóż do połowy owocu. Następnie wbij nóż, ukośnie lecz w przeciwnym kierunku. Powinnaś otrzymać cięcie w kształcie zęba. Powtarzaj wzór, „ząbkując” cały owoc. Odciągnij połówki cytryny od siebie i delikatnie wyjmij pestki. Ułóż w centralnym punkcie na talerzu.

"Świńskie ogonki"

Ten rodzaj dekoracji używany jest zazwyczaj do dekoracji owoców morza.

Ustabilizuj owoc, ścinając na płasko końce owocu. Przetnij na pół limonkę, cytrynę lub pomarańczę. Odetnij kraniec skórki, tak na głębokość 5mm. W połowie cięcia, końcówką noża, zawiąż pętelkę. Uważaj, by go nie oderwać. Dzięki tak wykonanej pętelce otrzymamy „świński ogonek”. Po przeciwnej stronie ogonka natnij miąższ w małą literkę v, aby łatwiej wycisnąć sok z owocu.

Puzzle

Puzzle z owocu, to wspaniały akcent każdej potrawy. Doskonale zaprezentują się do dekoracji dużego stołu, bufetu. W boku cytryny lub limonki, wbij prostopadle duży nóż. Przebijając ją na wylot, lecz nie przekrawając jej całkowicie. Zostaw nóż w środku. Mniejszym nożem prostopadle do dużego noża z góry, natnij ćwiartki cytryny, uderzając o duży nóż. Odwróć owoc i wytnij ćwiartkę owocu po przeciwnej stronie niż pierwsze cięcie. Wyciągnij duży nóż. Powinnaś otrzymać dwa kawałki owocu, w formie puzzla.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama