Reklama

Wigilijne danie na słodko. Skąd się wzięła kutia i jak ją przygotować?

Niepowtarzalny smak mielonego maku i ziaren pszenicy, doprawionych miodem oraz słodkimi bakaliami jednoznacznie kojarzy się z kutią. To tradycyjna potrawa, którą zajadają się dorośli oraz dzieci podczas kolacji wigilijnej. Nie wszyscy jednak wiedzą, skąd wywodzi się danie i jak samodzielnie przygotować je w domu. Sprawdź, które składniki są niezbędne do jej wykonania, by nie pominąć ich na przedświątecznej liście zakupów.

  • Kutia to jedno z bardziej sycących dań wigilijnych. Ma to związek z wielocukrem, z którego przez długi czas uwalnia się energia, przez co nie odczuwamy głodu.
  • Choć uważa się ją za odżywczy i wartościowy posiłek, nie powinny spożywać jej osoby cierpiące na celiakię oraz nietolerancję glutenu.
  • Dodatek bakalii wpływa na uregulowanie wielu układów, w tym: hormonalnego, nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.

Tradycyjne danie ze wschodu

Kutia wywodzi się z kuchni słowiańskiej, czyli m.in. białoruskiej, ukraińskiej, polskiej oraz litewskiej. W Polsce przyrządza się ją przede wszystkim na Lubelszczyźnie, Białostocczyźnie oraz Podkarpaciu. To smaczne danie serwuje się przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Reklama

Nazwa potrawy wywodzi się najprawdopodobniej z języka greckiego, a konkretnie słowa kókkos, które w wolnym tłumaczeniu oznacza ziarno lub pestkę. Polacy nazywają danie kutią, natomiast we wschodnich rejonach, ze względu na dialekty oraz gwary regionalne, często usłyszymy także o kucji oraz kuci.

Sprawdź: Bez tego ciasta nie ma świąt. Najlepszy moment na przygotowanie staropolskiego piernika

Właściwości odżywcze kutii

To słodkie danie jest bez wątpienia bombą kaloryczną, nie oznacza to jednak, że zjedzenie rozsądnej porcji odbije się negatywnie na naszym zdrowiu. Składniki zawarte w kutii dostarczają organizmowi solidnej dawki składników mineralnych oraz witamin, wśród których warto wyróżnić:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • wapń,
  • cynk,
  • potas,
  • magnez,
  • selen,
  • fosfor.

Pszenica, która razem z makiem stanowi podstawę dania, jest bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Obecne w niej minerały wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu kostno-szkieletowego, a także zapobiegają występowaniu bolesnych skurczów mięśni.

W maku znajdziemy sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają leczenie osteoporozy, regulują pracę jelit i poprawiają ich perystaltykę. Dodatek miodu sprzyja leczeniu licznych dolegliwości, w tym przeziębienia, grypy, wrzodów żołądka oraz nadciśnienia tętniczego.

Sprawdź: Jaki ser wybrać na sernik, żeby był puszysty i pyszny?

Przepis na domową kutię

Kutia to pyszne zwieńczenie kolacji wigilijnej. Przepis nie jest skomplikowany, a składa się przede wszystkim z gotowanej pszenicy, maku, miodu oraz bakalii. Tak przygotowany deser posmakuje nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym gościom.

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren pszenicy bez łuski
  • 1 szklanka maku
  • 200 g miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

  1. Pszenicę dokładnie opłucz i umieść w misce. Wlej dwie szklanki przefiltrowanej i przegotowanej wody, a następnie odstaw do napęcznienia na ok. 10-15 minut. Po tym czasie odlej wodę, a pszenicę przełóż do dużego garnka i zalej czterema szklankami wody. Doprowadź ziarna do wrzenia, a następnie przykryj pokrywką, ustaw mały ogień i gotuj do miękkości przez 30 minut.
  2. W międzyczasie wsyp mak do osobnego garnka i zalej trzema szklankami wody. Całość zagotuj i pozostaw na małym ogniu na kolejne 5 minut. W kolejnym kroku wylej zawartość naczynia na duże, ale dość drobne sito umieszczone nad szeroką miską i zostaw do ostygnięcia. Przestudzony oraz osuszony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa z włożoną nakładką o najmniejszych oczkach.
  3. Do maku dodaj miód, rodzynki, migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. W ramach urozmaicenia możesz wzbogacić masę o żurawinę, suszone morele, figi oraz daktyle. Na samym końcu dodaj ugotowaną i przestudzoną pszenicę. W razie potrzeby ponownie dosłodź całość miodem. Przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu. Odpowiednio zamknięta zachowa świeżość nawet przez tydzień.

Sprawdź: Pierogi pieczone w piekarniku. Poznaj ich wyborny smak

Czy kutię można zamrozić?

Zimowe święta Bożego Narodzenia, prócz licznych spotkań w gronie rodzinnym, obfitują także w niezliczoną ilość jedzenia. Jeśli nie chcemy, by nadmiar potraw się zmarnował, możemy z powodzeniem schować je do lodówki lub zamrażalnika.

Czy kutię również da się zamrozić? Okazuje się, że jak najbardziej. Właściwie zapakowana i trzymana w zamrażalce przetrwa od dwóch do czterech tygodni. Trzeba jednak liczyć się z tym, że ziarna pszenicy mogą stracić swoją miękkość.

Sprawdź również:

Przygotuj zamiast jarzynowej! Trzy świąteczne przepisy

Pyszny Śledzik z Cebulką w Oleju | Przysmak na Święta i nie tylko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: świąteczna kutia | kutia składniki
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama