Reklama

Nalewka z bakalii - idealna na święta

W świątecznych przekąskach, szczególnie tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, znajdziemy sporo bakalii. Rodzynki, suszone morele czy różne rodzaje orzechów wzbogacają smak świątecznych potraw. Bakalie - mimo że mają sporo kalorii - są bardzo zdrowe. Na okres świąteczny polecamy również przygotować nalewkę z bakalii, która umili zimowe wieczory. Oto przepis.

Wartość odżywcza bakalii

Bakalie to bardzo cenne źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi witaminy: A, te z grupy B, E, a także magnez, wapń, kwas foliowy, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Te wszystkie składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bakalie dodają energii i świetnie wpływają na pracę mózgu. Ponadto, dzięki sporej zawartości błonnika, usprawniają procesy trawienne. Nalewka z bakalii jest zatem doskonałym wyborem na święta, gdy często dokucza nam uczucie przejedzenia.

Składniki potrzebne do przygotowania nalewki

* jeden litr wody

* około 500 gramów cukru trzcinowego

* jedna laska wanilii

* kilka gwiazdek anyżu

* około 700 mililitrów spirytusu

* bakalie (około jednego kilograma w sumie):

- suszone jabłka

- suszone śliwki

- rodzynki

- suszone morele

- orzechy włoskie

- migdały

- skórka z pomarańczy

Poza tymi składnikami potrzebne będą:

* sito

* duży słój

* filtr do kawy lub gazę

* butelki lub karafki do przelania nalewki

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie syropu

W celu przygotowania syropu należy zagotować wodę z cukrem trzcinowym oraz przyprawami (około 10 minut). Następnie odstawiamy syrop do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy całość.

2. Łączymy spirytus z bakaliami

Do dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej przygotowanym syropem ze spirytusem. Następnie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około osiem tygodni. Dwa razy w tygodniu należy wymieszać nalewkę delikatnie nią potrząsając.

3. Przecedzenie

Na koniec przecedzamy nalewkę najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (za pomocą papierowego filtra do kawy lub kilkakrotnie złożonej gazy). Wyparzamy butelki lub karafki i przelewamy do nich nalewkę. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewka najlepiej smakuje po minimum miesięcznym leżakowaniu. Nabierze wówczas pięknego bursztynowego koloru.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama