Reklama

Makowiec japoński: Przepis, który udaje się zawsze

Dla mało doświadczonych kucharzy makowiec po japońsku może brzmieć jak orientalny przysmak, w którego składzie znajdują się egzotyczne i trudno dostępne produkty. Nic bardziej mylnego! Jest to wypiek bardzo dobrze znany naszym babciom i mamom, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składa się przede wszystkim z masy makowej. Do jego przygotowania nie potrzeba mąki, więc w prosty sposób można uczynić z niego popisowe ciasto bezglutenowe.

Makowiec japoński z jabłkami: Co go wyróżnia?

Myśląc o makowcu, zapewne automatycznie przychodzi nam na myśl widok drożdżowej rolady z kuszącą masą makową. Najwyższa pora spróbować innego wydania tego kultowego w polskich kuchniach ciasta. W przepisie na makowiec japoński nie ma spodu, a pierwsze skrzypce gra masa makowa. Dzięki temu ma delikatną, wilgotną konsystencję i długo zachowuje świeżość. Jedzenie suchego ciasta w święta nie wchodzi w grę!

Tym razem pomijamy również etap dodawania bakalii, zwłaszcza rodzynek. To świetna wiadomość dla wszystkich łasuchów, według których ten składnik jest w stanie zrujnować nawet najlepszy przysmak. Makowiec z jabłkami będzie dla nich wybawieniem.

Reklama

Bezglutenowy makowiec

Skoro nie robimy spodu, mąka nie będzie konieczna. Większość składników w recepturze, którą przedstawimy, nie zawiera glutenu. Proszek do pieczenia można pominąć lub skorzystać z bezglutenowego zamiennika. Przepis więc bez trudu zmodyfikujecie tak, by nawet stosując tę restrykcyjną dietę, nie musieć rezygnować z ulubionych pyszności.

Makowiec japoński: Lista produktów

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 400 g niebieskiego maku,
  • 2 szklanek mleka,
  • 8 jajek,
  • 6 jabłek,
  • 1 kostki masła (200 g),
  • 1 szklanki cukru pudru (może być mniej, jeśli nie przepadacie za zbyt słodkim smakiem),
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie).

Jak zrobić makowiec japoński krok po kroku?

  • Mak przesypujemy do garnka z grubym dnem. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z palnika i pozostawiamy pod przykryciem przez pół godziny, by mak napęczniał.
  • Odcedzamy z nadmiaru płynu, delikatnie dociskając. Następnie przepuszczamy mak przez maszynkę lub do rozdrobnienia używamy blendera. Co prawda można przygotować makowiec z gotowej masy makowej z puszki, lecz jeśli zależy nam na spektakularnym efekcie, lepiej przyrządzić ją samodzielnie.
  • Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy skropić je sokiem z cytryny lub limonki, aby miąższ nie ściemniał.
  • Rozbijamy jajka, precyzyjnie oddzielając białka od żółtek.
  • Żółtka umieszczamy w szerokiej misce wraz z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu, aż sama będzie puszysta. Może zająć to od 5 do 7 minut.
  • Krem łączymy w dużym naczyniu z makiem i odciśniętymi z soku jabłkami. Mieszamy przy pomocy dużej drewnianej łyżki.
  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy niewielkimi porcjami do masy makowej.
  • Mieszamy i przekładamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40-50 minut.

Jak urozmaicić przepis na makowiec? Gdy ciasto wystygnie, możemy polać je z wierzchu gęstą polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Palce lizać!

Polecamy również:

Sernik z japońską matchą i czekoladą

Przepis na piernik pomidorowy. Smakuje wybornie nie tylko w święta!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama