Magda Gessler zdradza przepis na paschę. Robi furorę na świątecznym stole
Święta Wielkanocne już za pasem, więc czas, by przygotować wyśmienite wypieki. Jedną z propozycji znanej restauratorki, Magdy Gessler, jest pascha. To pięknie prezentujący się wypiek na świątecznym stole. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Dlatego sprawdzi się też w przypadku amatorów ciast.
Pascha to rodzaj ciasta wielkanocnego, które można zdobić na wiele sposobów. Głównymi składnikami wypieku jest cukier, masło oraz żółtka. Pascha ma wymiar symboliczny i swoim kształtem przypomina piramidę. To na wzór grobu Chrystusa, który zmartwychwstał trzeciego dnia po ukrzyżowaniu. Dodatki w postaci bakalii, suszonych kwiatów czy kolorowej posypki symbolizują bogactwo.
Polecamy: Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik!
Do przygotowania paschy według przepisu popularnej polskiej restauratorki potrzebujesz:
- 250 gramów masła,
- 200 gramów cukru pudru,
- cztery laski wanilii,
- cytrynę,
- osiem żółtek,
- kilogram twarogu pełnotłustego,
- półtorej szklanki śmietany 22 procent,
- 50 gramów skórki pomarańczy,
- 50-100 gramów rodzynek,
- koniaku do namoczenia rodzynek,
- 100 gramów orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Do słoika nasyp cukier puder i dodaj kilka lasek wanilii, zamknij na kilka godzin. Dzięki temu aromatyczny zapach wanilii przeniknie co cukru pudru.
- W międzyczasie namocz cytrynę w zimnej wodzie.
- Miękkie masło utrzyj i połącz z waniliowym cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku.
- Przy okazji osusz cytrynę i pozbądź się skórki, następnie dodaj do masy.
- Ser należy przepuścić trzy razy przez maszynkę. Dodaj kwaśną śmietanę.
- Wymieszaj ze sobą obie masy i dodaj: skórkę z pomarańczy, grubo pokrojone orzechy i rodzynki namoczone w koniaku.
- Masę przełóż na czystą ścierkę i delikatnie zawiń, następnie połóż na sicie i obciąż cięższym przedmiotem.
- Sito połóż na naczyniu, by przez noc wszystko obciekło co zbędne. Pascha będzie gotowa na następny dzień. Udekoruj ją według własnego gustu i delektuj się jej przepysznym smakiem!
Zobacz:
Czy można jeść słodycze, będąc na diecie ketogenicznej?
Zdrowsze od kurzych jaj. Jedz nie tylko na Wielkanoc
Jakie sery wybrać przy wysokim poziomie cholesterolu? Pamiętaj o tej złotej zasadzie