Reklama

Jak zrobić szarlotkowe pierożki

W tym natłoku prac przedświątecznych, można pozwolić sobie na małe oszustwo. Szarlotka w wersji uproszczonej, odrobina przesmażonych jabłek, ciasto francuskie, niezastąpiony cynamon i gotowe. Szybki i pyszny deser na świąteczne popołudnie.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

* nadzienie jabłkowe

* rolka ciasta francuskiego

* łyżeczka cynamonu

* naczynie żaroodpornego

Nagrzej piekarnik do 190 st C. Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem i odstaw na chwilę. Wyjmij ciasto z opakowania. Zroluj ciasto francuskie, przetnij je wzdłuż na pół. Następnie potnij na 12 kawałków.

Do dużej miski przełóż nadzienie jabłkowe, dodaj cynamon i kawałeczki francuskiego ciasta. Zamieszaj rękami dokładnie by ciasto otoczyło się nadzieniem.

Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Miej pewność, że ciasto będzie na wierzchu nadzienia jabłkowego.

Wstaw całość na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmij i przewróć ciasto z nadzieniem. Piecz dodatkowe 10-15 minut. Gdy ciasto lekko się zarumieni, ciasto jest gotowe. Podawaj ciepłe z lodami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama