Reklama

Jak zrobić jaja w sosie musztardowym?

Po wielkanocy w lodówce znalazłaś parę osamotnionych ugotowanych jaj. Jeśli nie masz pomysłu z nimi zrobić przychodzimy z pomocą. Prosty i szybki pomysł na obiad. Poznaj przepis na jajka sosie musztardowym.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 8 jaj
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100ml tłustej śmietany
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 szczypty cukru
  • 4 łyżki posiekanego kopru

W garnku ułóż jajka i zalej je wodą. Gotuj jajka przez 8-10 minut, w zależności wielkości jaj. Odstaw jajka do przestudzenia, a następnie obierz jajka ze skorupki i przekrój je na pół.

Do sporządzenia sosu potrzebujemy w garnku rozpuścić masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę. Mieszaj by się nie przypaliło, gotuj przez 1-2 minuty i pozwól mące się odrobinę zażółcić. Zacznij dodawać po odrobinie bulion warzywny. Mieszaj żwawo, aby uniknąć powstania grudek. Dodaj śmietankę, zagotuj i mieszaj często aż sos się zagęści.

Dodaj musztardę, sok z cytryny, cukier i koperek. Zamieszaj wszystko razem. Przypraw jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Wrzuć do sosu połówki jajek i gotuj parę minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama