Reklama

Jak upiec szynkę po hawajsku?

Mój ulubiony sezon roku! Sezon świąteczny. W tym roku postanowiłam sama upiec szynkę. Szynkę po hawajsku… Prosty i słodki pomysł na świąteczną szynkę znajdziesz tutaj.

Rzeczy, których potrzebujesz

* 4 szklanki soku z ananasa z puszki

* 2 kawałki (2 cm) świeżego imbiru, obranego, skrojonego,

* 3 ząbki czosnku, sprasowane

* 10 goździków

* ¼ szklanki musztardy Dijon

* szklanka brązowego cukru

* 4kg gotowanej szynki

Nastaw piekarnik na 160 st C. W małym garnku zmieszaj ze sobą sok, imbir, czosnek, goździki, musztardę i cukier. Zagotuj, mieszając okazjonalnie. Zmniejsz ogień, zredukuj miksturę do konsystencji syropu. Zdejmij z ognia.

Odbierz szklankę syropu na później jako sos do szynki.

Potnij szynkę na plasterki.

Trikiem tutaj jest, by odgrzać szynkę a jednocześnie jej nie wysuszyć. Najlepszym sposobem jest wyłożenie plasterków szynki na ruszcie i przykrycie szczelnie folią aluminiową, a w blachę do pieczenia nalać wody. Piec 120min w temperaturze 160 st C. Sprawdź termometrem do mięsa czy szynka osiągnęła 60 st C. Jeśli tak, zdejmij folię i pokryj szynkę syropem. Zwiększ temperaturę na 200 st C. Piecz jeszcze przez 15-20 min, aby glazura ładnie się przyrumieniła.

Podawaj z podebranym wcześniej syropem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama