Ciasto murzynek na Wielkanoc
Pięknie pachnie, jest aromatyczne i wilgotne: ciasto murzynek to idealny wypiek na Wielkanoc. Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a ponadto jest proste w wykonaniu. Twoi goście i domownicy z pewnością będą zachwyceni jego wyjątkowym smakiem. Poniżej przepis na ciasto murzynek oraz lista potrzebnych składników.
Murzynek jest chętnie wybieranym ciastem na Wielkanoc ze względu na swój uniwersalny smak i czekoladową polewę. Ponadto świetnie komponuje się z innymi świątecznymi słodkościami czy deserami. To wypiek pasujący zarówno do porannej kawy, jak i na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół.
Do wykonania murzynka wielkanocnego potrzebujesz kilku niezbędnych składników:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ cukru,
- 4 jajka,
- ¾ szklanki powideł śliwkowych,
- ¼ szklanki mleka,
- 120 g masła,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- szczypty soli.
Polecamy: Przepis na pasztet z mieszanego mięsa
- Na początku przesiej mąkę z kakao oraz sodą, a masło roztop na małym ogniu.
- Białka dokładniej ubij i odstaw na bok.
- Żółtka utrzyj z cukrem, jednocześnie wlewaj po łyżce mleka.
- Do całości dodaj powidła, szczyptę soli i zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dołóż przesianą mąkę, a na końcu dodaj roztopione masło i całość zmiksuj.
- Na końcu dołóż wcześniej ubite białka i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połącz je z ciastem.
- Tortownica powinna mieć średnicę 21 centymetrów. Połóż na jej dnie papier do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Na końcu polej czekoladową polewą. Smacznego!
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła lub margaryny,
- 50 g kakao,
- 120 g cukru pudru,
- 4 łyżki mleka.
Przepis na polewę:
- Przesiej cukier puder przez sitko, a masło roztop w rondelku.
- Do roztopionego tłuszczu dodaj kakao, cukier puder i mleko.
- Wszystko wymieszaj trzepaczką, nie gotuj. Gdyby polewa była dalej zbyt gęsta możesz dodać odrobinę mleka i pomieszać.
Ciasto murzynka możesz podać z polewą czekoladową czy orzechową. Dodatkowo posyp wierzch ciasta wiórkami kokosa, co sprawi, że będzie wyglądał bardziej oryginalnie i smacznie. Ciekawą opcją jest też udekorowanie go bitą śmietaną, którą również wykonasz samodzielnie w domu.
Zobacz też: