Reklama

Boże Narodzenie 2021: Jak zrobić kluski z makiem? Prosty przepis

Kluski z makiem to niezwykle smaczne danie wigilijne, które zazwyczaj podaje się na deser. Do makaronu dodaje się masę makową z miodem i bakaliami, dzięki czemu potrawa zyskuje wspaniałą słodycz i nieziemski aromat. Jeśli w twoim domu kluski z makiem są obowiązkowe na świątecznym stole, poznaj prosty i sprawdzony przepis na to danie. Jak je zrobić szybko i sprawnie? Podpowiadamy.

Kluski z makiem: Przepis na świąteczny deser

Jest to potrawa wigilijna przygotowywana jedynie w niektórych regionach Polski. Wywodzi się z południa Polski, gdzie serwowana jest na Wigilię już od ponad 150 lat. Na Śląsku mówi się na nie makówki, na Zagłębiu oraz w okolicach Łodzi i Poznania zwą je makiełkami, a na wschodzie kraju są to po prostu kluski z makiem. Podawane są na koniec wieczerzy jako deser. Według tradycji miały zapewnić rodzinie jedność. Robi się je z makaronu lub pieczywa (bułek kanapkowych lub sucharków), maku, miodu i bakalii. Mają słodki smak i wspaniały aromat, który doskonale wprowadza domowników w świąteczny klimat.

Reklama

Można przygotować w kilka minut kluski z makiem z gotowej masy makowej i łazanek, ale warto nieco się wysilić i przyrządzić danie samodzielnie. Dzięki temu potrawa zyska jeszcze lepszy smak, a goście będą pełni podziwu dla twojego kunsztu kulinarnego. Jak zrobić kluski z makiem?

Składniki na makaron:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy. Następnie wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy przez dwie minuty. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy na 20 minut.

Następnie dzielimy ciasto na części. Każdy kawałek należy rozwałkować na grubość ok. 1 mm i pokroić w paski - ręcznie lub specjalną maszynką do makaronu. Kluski wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez około 8-10 minut. Odcedzamy i przelewamy wodą.

Składniki na masę makową:

  • 300 g maku
  • ½ szklanki miodu
  • 1,5 szklanki bakalii (rodzynki, suszona żurawina, posiekane orzechy i migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • Łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Mak należy sparzyć wrzątkiem, odczekać, aż wystygnie i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie mielimy go dwukrotnie w maszynce do mięsa, używając do tego drobnego sitka. Do maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy.

Na koniec wystarczy połączyć makaron z przygotowaną masą makową. Tak przygotowane kluski z makiem na Wigilię można podawać zarówno ciepłe, jak i na zimno. Na talerzu można je jeszcze udekorować posiekanymi orzechami i suszonymi owocami. Smacznego!

Zobacz także:

Tradycyjne potrawy świąteczne w nowoczesnym wydaniu

9 pomysłów na krokiety

Dlaczego warto wlać ocet jabłkowy do barszczu czerwonego na Wigilię?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama