Reklama

Olej sojowy: Niezbędny w kuchni i kosmetyczce

Soja jest coraz bardziej popularna, a wraz z nią produkty powstałe na jej bazie. Tej roślinie przypisuje wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia: pozytywny wpływ na serce, skórę czy ogólne samopoczucie. Jednym z najzdrowszych produktów, które są pochodną soi, jest olej. Okazuje się, że robi furorę nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Ma niezwykły wpływ na urodę i zdrowie. Przyjrzyjmy się jego właściwościom i zastosowaniu.

Skład oleju sojowego

Olej sojowy nie powodu stosowany jest w kosmetyce. To bogate źródło wielu witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nim witaminy E, K, a także cholinę, spore ilości cynku oraz żelaza. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za jego prozdrowotne działanie. Przyjrzyjmy się jego właściwościom.

Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego

W olejku sojowym znajdziemy również spore ilości lecytyny, która usprawnia pracę układu nerwowego, łagodzi napięcie, wspomaga leczenie bezsenności oraz zmniejsza poziom kortyzolu czyli hormonu odpowiedzialnego za stres. Z tego względu zalecany jest on osobom, które cierpią na zaburzenia psychiczne.

Pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację

Z dobrodziejstw oleju sojowego powinny korzystać również osoby, które pracują umysłowo i dużo się uczą. To dlatego, że pozytywnie wpływa on na pamięć i koncentrację.

Olej płodności

Olej sojowy nazywany jest również olejem płodności ze względu na wysoką zawartość witaminy E, która zapewnia nam nie tylko młody wygląd. Dba również o prawidłowy poziom hormonów w organizmie i zdrowie narządów rozrodczych.

Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i układ krążenia

Obecność kwasów omega-3 oleju sojowym sprawia, że ma on dobroczynny wpływ na krążenie krwi w organizmie oraz na kondycję serca. Wykazano również, że regularnie spożywany obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, zapobiegając między innymi miażdżycy, chorobie wieńcowej, a także zawałowi serca.

Doskonale wpływa na skórę

Warto wiedzieć, że olej sojowy jest ważnym składnikiem wielu kosmetyków. Znajdziemy go w balsamach, kremach, a także olejkach do masażu. Odżywia skórę, regeneruje ją, nawilża i stabilizuje procesy zachodzące w jej wnętrzu, na przykład wydzielanie sebum. Ponadto, działa przeciwzmarszczkowo i nawilżająco. Doskonale sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej i dojrzałej.

Jak stosować olejek sojowy na skórę?

Naturalne olejki najlepiej aplikować na skórę uprzednio spryskawszy ją tonikiem lub wodą kwiatową. Wówczas lepiej się wchłoną i nie wysuszą skóry.

Olej sojowy w kuchni

Olej sojowy zaleca się stosować do dań na zimno - sałatek, przekąsek czy kanapek. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, które podatne są na szybki rozkład, nie powinien być wykorzystywany do smażenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama