Reklama

Miodla indyjska: Zwalcza trądzik i hamuje starzenie się skóry

Olej z drzewa neem to prawdziwa bomba witamin i bioaktywnych substancji mających zbawienny wpływ na naszą skórę. Wszystkie części rośliny już od wieków wykorzystywano w medycynie naturalnej jako środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Współcześnie olej jest cenną substancją dla przemysłu kosmetycznego. Działa antybakteryjnie, reguluje wydzielanie sebum i łagodzi trądzik. Pomaga też zwalczyć świerzb, grzybicę, łuszczycę i objawy alergii, a do tego skutecznie odżywia skórę, regeneruje ją i spowalnia procesy starzenia. Co zawiera olej neem i jak stosować go w codziennej pielęgnacji skóry?

Reklama

Czym jest miodla indyjska i co zawiera?

Miodla indyjska (inaczej neem) to drzewo pochodzące z Indii i darzone przez mieszkańców tego kraju szczególną czcią. Jego kwiaty spożywano w trakcie religijnych ceremonii, a liście składano w ofierze bogom. Wierzono, że neem obdarowuje ludzi potomstwem, szczęściem i dobrobytem. Tradycyjna medycyna wykorzystywała je do leczenia wielu schorzeń. Dziś wiadomo, że wszystkie części rośliny (liście, kwiaty, nasiona, korzenie, gałęzie, kora) zawierają cenne dla organizmu substancje (m.in. azadirachtynę) o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwgorączkowych, przeciwbólowych, antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Naparami z miodli leczono nawet malarię.

Współcześnie drzewo neem występuje na obszarach podzwrotnikowych i tropikalnych Azji, Afryki i Australii, a najcenniejszym produktem jest tłoczony z jego nasion olej. Ma on żółty, a czasem lekko brązowy kolor i zawiera duże ilości cennych dla skóry witamin: A i E, a także kwas oleinowy i linolenowy. Witaminy A i E to naturalne antyoksydanty spowalniające procesy starzenia się skóry. Z tego względu olej neem jest ważnym składnikiem kosmetyków, ale można go też stosować w postaci „surowej”.

Właściwości olejku neem

Olejek z miodli indyjskiej zwalcza trądzik, neutralizując przyczyny jego powstawania, czyli nadmierną produkcję sebum oraz bakterie. Jednocześnie działa kojąco i łagodząco – przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza stany zapalne i jest naturalną barierą chroniącą skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak mróz, słońce czy wiatr. Olejek jest też z powodzeniem wykorzystywany do celów leczniczych. Łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry, łuszczycy czy świerzbu. Wykazuje również silne właściwości przeciwgrzybiczne, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Świetnie sprawdza się w leczeniu grzybicy stóp i paznokci.

Olejek neem skutecznie odżywia i regeneruje skórę, zwiększa także jej miękkość i elastyczność. Znajdujące się w nim antyoksydanty usuwają z organizmu wolne rodniki, co hamuje procesy starzenia się i powstawanie zmarszczek. Olejek nawilża również skórę głowy i pomaga pozbyć się łupieżu

Jak stosować olejek neem?

Olejek można bezpośrednio nanieść na skórę twarzy w postaci maseczki (najlepiej połączyć go z innymi olejkami, np. z czarnuszki), a po 10 minutach spłukać ciepłą wodą. Kilka kropel olejku warto także dodać do kąpieli. Chcąc zwalczyć stany zapalne skóry, łuszczycę czy atopowe zapalenie skóry, niewielką ilość olejku należy nanieść na obszar skóry ze zmianami (przy pierwszym użyciu powinno się posmarować jak najmniejszy fragment, by sprawdzić, czy olejek nie wywoła alergii).

Olejek warto także aplikować na skórę głowy i włosy, najlepiej wmasowywać go delikatnymi i kolistymi ruchami, a następnie spłukać i umyć kosmyki szamponem. Włosy staną się gładkie i lśniące, a ich rozczesywanie będzie łatwiejsze. Przy dłuższym stosowaniu pozbędziemy się także łupieżu.

Olejku można również użyć do kąpieli psów i kotów, substancja zadziała odstraszająco na pchły i kleszcze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama