Reklama

„Łzy Chios”: Olej mastyksowy, który potrafi zdziałać cuda

Mastiha (po grecku mastyks) to miękka żywica, którą uzyskuje się z drzew pistacji kleistej. Posiada cenne dla zdrowia i urody właściwości. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Wspiera produkcję kolagenu, głęboko oczyszcza skórę, zwalcza pojawiające się na niej przebarwienia i chroni ją przed procesami starzenia. Olejek mastyksowy posiada również inne korzystne dla zdrowia zastosowania. Sprawdź, dlaczego zyskuje coraz większą popularność.

Czym jest mastiha?

Mastiha to żywica uzyskiwana z drzew pistacji kleistej – po nacięciu kory zbiera się ją ręcznie. Pistację uprawia się jedynie na greckiej wyspie Chios, dlatego jest bardzo cenna i kosztowna. Kształt wypływającej żywicy przypomina łzy, stąd metaforycznie określa się ją „łzami Chios”. Zastygnięte krople myje się i suszy na słońcu (tzw. destylacja parowa), by uzyskały kruchą i przezroczystą konsystencję. Tak przygotowaną żywicę można żuć (gorzki smak po chwili nabiera przyjemnego sosnowego aromatu), ponieważ dobrze wpływa na jamę ustną i zęby. Ostatecznym produktem jest jednak drogocenny olejek o wyjątkowych właściwościach.

Właściwości olejku mastyksowego

Olejek świetnie wpływa na skórę – wykazuje działanie antybakteryjne, głęboko oczyszcza i nawilża. Zawiera też antyoksydanty, które usuwają wolne rodniki, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się, a nawet powstawaniu nowotworów. Mastyks stymuluje również produkcję kolagenu i wygładza zmarszczki. Olejek nie tylko zapewnia elastyczność i jędrność skóry, ale pomaga też zwalczyć trądzik i przebarwienia. Jest szczególnie polecany osobom z cerą przetłuszczającą się, ponieważ znacznie zmniejsza wydzielanie sebum.

Mastyks jest też wykorzystywany przez dentystów i ortodontów. Jest składnikiem wypełnień stomatologicznych, a także środków zwalczających próchnicę. Dodaje się go także do gum do żucia, ponieważ wzmacnia dziąsła, odświeża oddech i eliminuje bakterie w jamie ustnej, które odpowiedzialne są za tworzenie się kamienia nazębnego.

Zastosowanie żywicy mastiha

Olejek mastyksowy wykorzystywany jest najczęściej przez przemysł kosmetyczny. To składnik kremów, maseczek odżywczych i balsamów, a także perfum oraz maści zwalczających różne dolegliwości skórne. Na rynku dostępny jest też "czysty" olejek, na bazie którego można stworzyć naturalną maseczkę lub krem do twarzy.

Olejek mastyksowy stosuje się też na dolegliwości układu pokarmowego. Udowodniono na przykład, że zwalcza bakterię helicobacter pylori odpowiedzialną za wrzody żołądka i stan zapalny dwunastnicy. Mastihę stosuje się także na problemy z trawieniem oraz refluks. Jej przeciwbakteryjne właściwości sprawiają, że jest ona również skuteczna w walce z infekcjami układu oddechowego, łagodzi ból głowy i zwalcza gorączkę.

W przemyśle spożywczym mastiha wykorzystywana jest do produkcji gum do żucia, słodyczy i lodów. Jest też popularnym składnikiem aromatyzującym chleb czy sery. Grecy wykorzystują ją do tworzenia dżemów domowej roboty.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama