Reklama

Jak zrobić olejek różany? Na co pomoże? Walory i zastosowania

Olejek różany wyróżnia zjawiskowy zapach, bogactwo wartościowych składników oraz długa lista pielęgnacyjnych właściwości czy zalet. Nietrudno się zatem domyślić, że jest wysoko ceniony od wieków i zajmuje obecnie bardzo wysoką lokatę w branży kosmetycznej. Olejek różany dostarcza niezbędnych witamin, flawonoidów oraz związków organicznych, które posiadają zdolności przeciwzapalne i antybakteryjne. Tym samym fantastycznie pielęgnuje skórę, poprawia jej koloryt, łagodzi podrażnienia, wzmacnia naczynia krwionośne oraz niweluje opuchnięcia i zaczerwienienia. Bardzo pomaga w walce z rozszerzonymi naczynkami pojawiającymi się na cerze oraz bliznami i trądzikiem. Najczęściej dodawany jest do perfum, kremów, balsamów, masek i odżywek. Dlaczego warto sięgnąć po olejek różany? Jak go zrobić samodzielnie w domu? Odpowiedzi i wskazówki można znaleźć poniżej.

Jak przygotować olejek różany w domu?

Olejek różany to jeden z wielu kosmetyków, które można samodzielnie przygotować w domowym zaciszu. Pozyskuje się go konkretnie w procesie maceracji, który trwa kilka tygodni. Do sporządzenia naturalnego kosmetyku potrzebne będą świeże płatki róż, olej migdałowy bądź roślinny (trzeba go zawsze dostosować do potrzeb cery) oraz słoik z jasnego szkła. Świeże płatki należy rozgnieść, umieścić w słoiku i zalać olejkiem migdałowym lub innym olejem roślinnym. Tak przygotowany produkt trzeba odstawić na co najmniej dwadzieścia dni w bardzo jasne miejsce, aby pod wpływem działania słońca i wysokiej temperatury mogły zostać uwolnione wszystkie cenne składniki i substancje zawarte w maceracie. Po trzech tygodniach zawartość słoika należy przelać przez sito do naczynia wykonanego z ciemnego szkła. Gotowy produkt musi być przechowywany w ciemnym miejscu.

Do czego wykorzystać olejek różany?

Naturalny olejek różany najlepiej dodawać do kremów, masek i serum. Stosowany regularnie na skórę, odżywia ją, poprawia jej sprężystość oraz ujędrnia, a tym samym spowalnia procesy starzenia. Bardzo pomaga także w walce z trądzikiem, bliznami oraz podrażnieniami, gdyż posiada właściwości antybakteryjne. Doceniają go także kobiety z cerą naczynkową i suchą, gdyż wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza opuchliznę i cienie oraz skutecznie nawilża. Naturalny olejek różany uznawany jest także za remedium na zniszczone farbowaniem i stylizacją włosy. Te ostatnie odżywia i wzmacnia, dlatego też warto wzbogacać nim szampony i odżywki.

Olejek różany na wagę złota

Z walorów olejku różanego czerpano już w czasach starożytnych. Stanowił wówczas składnik mikstur przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Bazą olejku była najczęściej róża egipska, zwana świętą różą Abisynii oraz róża damasceńska. Ta ostatnia uznawana jest do dziś za najcenniejszą i najbardziej wartościową odmianę kwiatu. Olejek różany pozyskuje się obecnie w procesie destylacji płatków kwiatowych. Wykorzystuje się do niego parę wodną lub wodę. Jako ciekawostkę warto dodać, że różane płatki powinny być zbierane o świcie, gdyż wydzielają wówczas najsilniejszy aromat. Kolejny etap to ekstrakcja z użyciem rozpuszczalników organicznych. Wszystkie działania podejmuje się po to, by uzyskać absolut różany - jeden z najdroższych na świecie składników perfum. Do jego uzyskania potrzebne są ilości płatków liczone w tonach - na 1 kg potrzeba ok 5 ton płatków.

Olejek różany i jego zastosowania

Olejek różany wykorzystywany jest w branży kosmetycznej na wiele sposobów. Najczęściej w perfumiarstwie, bo jego największym walorem jest nietuzinkowy i wyjątkowo zmysłowy zapach, który świetnie komponuje się z innymi aromatami, dodaje tajemniczości i seksapilu, a ponadto łagodzi napięcie nerwowe i poprawia nastrój. Lista zastosowań olejku różanego jest jednak znacznie dłuższa. To także cenny składników preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry - kremów, masek czy balsamów. Za sprawą zawartych w nim składników biologicznie czynnych, poprawia kondycję cery i pomaga rozprawić się z wieloma problemami natury dermatologicznej, takimi jak opuchnięcia, rozszerzone naczynka, trądzik itd. Bardzo przydaje się także w pielęgnacji włosów - odżywia je wzmacnia.

Olejek różany: Co zawiera i jak działa?

Olejek różany to prawdziwa kopalnia witamin i składników biologicznie czynnych, które pielęgnują skórę - także problematyczną - z rozszerzonymi naczynkami, trądzikową i suchą. Za te najbardziej cenne uznawane są witaminy z grupy B, C, K, E, beta-karoten oraz flawonoidy i związki organiczne o zdolnościach przeciwzapalnych i antyseptycznych. To właśnie dzięki nim preparaty mające w składzie olejek różany łagodzą podrażnienia, wzmacniają naczynia krwionośne; zmniejszają widoczność rozszerzonych naczynek, pomagają w walce z trądzikiem, opuchlizną i bliznami; rozświetlają cerą, wyraźnie poprawiają jej kondycję, a tym samym spowalniają procesy starzenia. Powinny mieć je w swojej kosmetyczce kobiety dojrzałe oraz wszystkie te zmagające się z cerą naczynkową i suchą, narażone na wysoki stres i zmęczenie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama