Reklama

Jak zrobić maseczkę z drożdży?

Chyba każdy z nas zna drożdże i wie do czego je wykorzystywać. To właśnie dzięki nim pięknie wyrastają ciasta, z których w łatwy sposób można przygotować domowe wypieki. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, zwykłe drożdże były sekretem piękna naszych babć. Sporządzały z nich maseczki, które odżywiały cerę, redukowały dolegliwości skórne, a także poprawiały kondycje włosów. Jak zrobić maseczkę z drożdży? Przekonajmy się.

Dlaczego drożdże?

Drożdże to artykuł spożywczy, który dostępny jest niemal w każdym sklepie spożywczym i często wykorzystywane są do przygotowywania domowych łakoci. Jednak mało kto wie, że odznaczają się obecnością wielu substancji odżywczych. Co zatem można w drożdżach znaleźć? Przede wszystkim witaminy z grupy B, a także D3 (korzystnie wpływa na kondycję skóry i odporność), a także substancje czynne, wśród których warto wymienić np. biotynę - ona pomaga w regeneracji tkanek skóry. Oczywiście na tym nie kończy się lista dobroczynnych składników obecnych w drożdżach. To także skarbnica siarki (ma działanie przeciwbakteryjne) oraz żelaza, selenu czy chromu.

Jak wykorzystać drożdże w pielęgnacji skóry?

Do przygotowania maseczki z drożdży będą potrzebne jedynie dwa składniki. Oczywiście należy przygotować kostkę świeżych drożdży (wystarczy 1/4) oraz łyżka ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Całość należy wymieszać szybko na jednolitą masę i nałożyć na twarz. Po 20 minutach całość wystarczy zmyć ciepłą wodą.

Co daje maseczka z drożdży?

Substancje czynne zawarte w maseczce z drożdży szybko łagodzą podrażnienia na skórze. Sprawdzi się w przypadku np. trądziku czy egzemy. Polecana jest szczególnie do pielęgnacji cery tłustej, ponieważ drożdże mają zdolność osuszania, a także zmiękczania skóry. Kuracja z zastosowaniem tego składnika pozwala dogłębnie oczyścić skórę oraz odblokować pory. Aby zobaczyć wymierne rezultaty z działania maseczki drożdżowej, warto ją stosować raz w tygodniu. 

Zaletą wykorzystywania tego naturalnego specyfiku jest fakt, że drożdże praktycznie nie powodują reakcji alergicznej. Wadą zaś może być ich intensywny zapach, który nie wszystkim przypada do gustu. Dlatego można wzbogacić ją o inne składniki, które nie tylko złagodzą woń, ale także wzmocnią ich właściwości. Co warto zastosować? Np. sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, miód lub odrobinę cynamonu.

Sprawdź najnowsze promocje i korzystaj z listy zakupowej ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama