Reklama

Jak zrobić gliceryd fiołkowy

Popularny fiołek, przez niektórych uważany za zwykły chwast, ma wiele właściwości leczniczych, które możemy wykorzystać. Jego jadalne liście i kwiaty są bogate w klej roślinny (substancja, która ma właściwości chłodzące i nawilżające) oraz witaminę A i C. Stanowią również wspaniały środek przyspieszający przepływ limfy oraz łagodzący podrażnienia (tworzą warstwę ochronną na podrażnionej błonie śluzowej, co sprawia, że są wspaniałym lekarstwem na niewielki ból gardła czy kaszel). Działają również łagodnie przeczyszczająco.

Rzeczy, których potrzebujesz

* 3/4 szklanki wypełnionej fiołkami (około 30 g)

* 4 łyżki (60 ml) gliceryny roślinnej

Gliceryd z fiołków:

Oczyść fiołki, by nie było na nich brudu, gdyż gliceryna nie niszczy zarazków tak jak alkohol. Umieść kwiaty w małym malakserze i dodaj glicerynę, a następnie dokładnie zmiksuj. Przeciśnij mieszankę przez gęste sito lub też przez gazę. To jest czynność, która narobi wiele bałaganu! Gliceryna powinna nabrać fioletowego koloru. Będzie miała smak równocześnie i kwiatowy, i słodki, i trawiasty.

Ważna uwaga:

Niestety, gliceryd z fiołków straci swój piękny fioletowy odcień po jakimś czasie i najpierw zrobi się zielonkawy, a potem brązowy, a więc nie licz na to, że będzie taki piękny jak tuż po zrobieniu go. Możesz do wykonania dodać same płatki, bez zielonych łodyżek, aby fioletowy odcień pozostał na dłużej. W każdym razie, bez względu na kolor, właściwości glicerydu fiołkowego pozostaną takie same!

Termin przydatności do użycia wynosi około 6 miesięcy.

Sposób użycia:

Trzy krople glicerydu na język, dwa do trzech razy dziennie. Można też dodać go do herbaty ziołowej. Jeśli przyrządzasz produkty kosmetyczne zawierające glicerynę, spróbuj dodać do nich nieco kwiatowego glicerydu, aby zwiększyć ich właściwości nawilżające i wygładzające.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama