Reklama

Jak gluten i inne produkty wpływają na skórę?

Rozszerzone pory, nadmierne wydzielanie sebum oraz wypryski i zaskórniki to zmora wielu osób. Wbrew pozorom trądzik nie dotyczy jedynie nastolatków – coraz częściej zmagają się z nim ludzie po 30. czy 40. roku życia. Przyczyn upatrujemy najczęściej w nieodpowiedniej pielęgnacji cery, dlatego coraz więcej osób decyduje się nawet na specjalistyczne zabiegi w salonach piękności. Często nie przynoszą one długotrwałego rezultatu, ponieważ nie eliminują one prawdziwiej przyczyny powstawania niedoskonałości. Tymczasem kluczowy wpływ na skórę ma nasza dieta. Żywność naszpikowana konserwantami i bogata w cukry ma bardzo negatywny wpływ na kondycję naszej cery. U niektórych osób głównym winowajcą jest z kolei gluten. Sprawdź, jakie inne produkty spożywcze w twojej diecie mogą powodować trądzik, podrażnienia i przebarwienia.

Reklama

Cukier a trądzik

Cukier odpowiada nie tylko za przyrost masy ciała. Jego nadużywanie (zwłaszcza cukrów prostych, czyli słodyczy, kolorowych napojów i białego pieczywa) szybko objawia się na twarzy. Cukier powoduje stany zapalne w organizmie i osłabia układ odpornościowy, który nie jest w stanie zwalczać szkodliwych drobnoustrojów, także tych naturalnie występujących na skórze. Dlatego częste spożywanie słodyczy objawia się trądzikiem i wypryskami. Dieta bogata w węglowodany proste niszczy także włókna kolagenowe. Efekt? Utrata jędrności, zmarszczki i znacznie cieńsza oraz obwisła skóra. Charakterystyczne są cienie pod oczami oraz szara cera. Poprawę (nawet już po 2 tygodniach) przyniesie ograniczenie cukrów prostych w diecie na rzecz warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych.

Gluten – częsty alergen?

Diety bezglutenowe biją rekordy popularności – to jednak niebezpieczne zjawisko, ponieważ glutenu znajdującego się w większości zbóż powinny unikać jedynie osoby z nietolerancją tego białka i cierpiące na celiakię. Jak objawia się alergia na gluten? Przede wszystkim problemami z układem pokarmowym i trawiennym (wzdęcia, gazy, ból brzucha). Warto jednak wiedzieć, że zbyt duże ilości glutenu w diecie powodują stany zapalne w organizmie i mogą też objawiać się alergią skórną w postaci wyprysków na czole i brodzie, ciemnymi przebarwieniami, a także opuchniętymi i zaczerwienionymi policzkami. Charakterystyczne są również swędzące grudki na całym ciele. Aby stwierdzić alergię na gluten, najlepiej przeprowadzić testy alergiczne, jednak nie zawsze są one miarodajne. Dobrym pomysłem jest więc wyeliminowanie glutenu z diety na jakiś czas (np. 2-3 tygodnie). Poprawa kondycji skóry może świadczyć o alergii na gluten. W przeciwnym razie nie należy ograniczać jego spożywania, bo jest to ważny składnik zbilansowanej diety.

Alkohol – wróg skóry

Alkohol spożywany regularnie nawet w niewielkich ilościach, ma zgubny wpływ na nasze zdrowie. Silnie odwadnia organizm (co paradoksalnie sprzyja potem zatrzymywaniu wody), a w dodatku jest kaloryczny i zawiera sporo cukru. Obciąża też wątrobę, a jego niekorzystny wpływ jest widoczny także na skórze. Pory stają się rozszerzone, na policzkach pojawiają się zmarszczki, a twarz może być opuchnięta. Charakterystyczne są również opadające powieki, czerwony nos i policzki.

Nabiał a uroda

Nawet chudy nabiał może być powodem nieestetycznych zmian na skórze. Spożywanie dużych ilości mleka i produktów mlecznych przez osoby z nietolerancją laktozy objawia się wypryskami na brodzie, cieniami pod oczami, pękaniem kącików ust oraz opuchniętymi powiekami. Podobnie jak w przypadku glutenu konieczne jest wykonanie testów alergicznych oraz wykluczenie nabiału z diety, by sprawdzić, jak wpływa on na nasz wygląd i samopoczucie.  

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama