Reklama

Co zrobić, żeby nie mieć czerwonej twarzy?

Delikatny rumieniec może dodać uroku i przyciągnąć spojrzenia, ale gdy twarz często jest nadmiernie zaczerwieniona, bardzo łatwo wpaść w kompleksy. Za tym powszechnym problemem kryje się szereg czynników, w tym zła kondycja naczyń krwionośnych, promieniowanie UV, niewłaściwa pielęgnacja oraz źle dobrany jadłospis. Dlaczego skórze często szkodzi mydło, peeling, gorąca woda, ostre przyprawy i alkohol? Poniżej można znaleźć kilka wskazówek, które pomogą pozbyć się zaczerwienienia na twarzy.

Nadmiernie zaczerwieniona skóra to efekt czynników zewnętrznych


Nie będzie żadnym wielkim odkryciem stwierdzenie, że za nadmiernym czerwienieniem twarzy najczęściej kryją się niekorzystne czynniki zewnętrzne, takie jak nadmierne promieniowanie UV, zanieczyszczone i suche powietrze oraz mróz. Niebagatelne znaczenie ma także kondycja układu krwionośnego. Naturalnym zjawiskiem są rozszerzające się - pod wpływem silnym emocji bądź gwałtownie rosnącego ciśnienia - naczynia krwionośne, ale gdy pękanie naczynek i zaczerwienia stają się normą, to znak, że nasza skóra jest nadwrażliwa i wymaga szczególnej pielęgnacji. 

Odstaw gruboziarniste peelingi i mydło

Peelingi gruboziarniste, mleczka do demakijażu, łączenie kosmetyków, które zawierają substancje drażniące, takie jak barwniki, środki zapachowe, a nierzadko lanolinę, mogą działać drażniąco, a nawet wywoływać rumień napadowy. Znacznie lepszym wyborem będą kosmetyki lekkie i bogate w substancje łagodzące, takie jak aloes, zielona herbata czy lukrecja. Warto także zrezygnować z długich kąpieli, zwłaszcza w gorącej wodzie, a do oczyszczania skóry zamiast mydła stosować delikatny preparat oczyszczający oraz wodę termalną, która łagodzi i tonizuje naskórek. Nadmiernie wrażliwa skóra wymaga także wzmocnienia od środka. Szczególnie zalecane są preparaty z witaminą C, rutyną, kasztanowcem oraz miłorzębem japońskim. 

Zaczerwieniona skóra? Zadbaj o warzywa, ryby i kasze na talerzu


Cerę wesprze także odpowiednio zbilansowana dieta, warto zadbać o to, aby na talerzu gościły produkty bogate w witaminę C i B3. Jak łatwo się domyślić, tej pierwszej najwięcej zawierają warzywa oraz owoce, ale już witamina B3 występuje w kaszach - gryczanej i jęczmiennej, ryżu, otrębach, rybach (zwłaszcza dorszu i śledziach) oraz w roślinach strączkowych i liściastych. Praktyki wspierające dobrą kondycję cery naczynkowej obejmują także wykluczenie z codziennego jadłospisu produktów rozgrzewających i zwiększających przepływ krwi, takich jak alkohol, kawa, napoje z kofeiną, ostre przyprawy, sztuczne słodziki oraz nabiał i pomidory. 


Skóra jest wciąż czerwona? Skonsultuj się z dermatologiem


Jeśli naturalne metody nie pomagają; skóra jest wciąż zaczerwieniona, a naczynka nadmiernie pękają, warto skonsultować się z z dermatologiem. Przyczyną problemów ze skóra może być trądzik różowaty albo atopowe zapalenie skóry. Obydwa wymienione wymagają leczenia farmakologicznego oraz zastosowania antybiotyków, maści przeciwbakteryjnych, przeciwpasożytniczych i przeciwzapalnych.

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama