Reklama

12 produktów, które powodują trądzik

Trądzik spowodowany jest w dużej mierze przez nadmierną produkcję sebum oraz zatkane mieszki, w których rozmnażają się bakterie zwane Propionibacterium acnes. Oprócz powyższych przyczyn za trądzik odpowiedzialne mogą być także niektóre produkty wymienione poniżej.

Reklama

Nabiał W 2005 roku przeanalizowano dietę 47 355 tysięcy kobiet. Podczas badania okazało się, że produkty mleczne mogą powodować powstawanie wyprysków. Wyniki innego badania, przeprowadzonego na 4273 nastolatkach, potwierdziły tę tezę. Mleko, które pijemy, pochodzi zazwyczaj od ciężarnych krów, przez co zawiera dużą ilość hormonów, które powodują nadmierną produkcję łoju. Z kolei progesteron, insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1) oraz związki chemiczne, które nasz organizm zamienia w DHT, mogą pogorszyć nasz trądzik.

Alkohol Nie ma dowodów na to, że alkohol zwiększa ryzyko powstania trądziku, jednak zostały przeprowadzone badania mające określić związek alkoholu i poziomu hormonów w organizmie. Dwa osobne eksperymenty przeprowadzone na kobietach i mężczyznach pokazały, że poziom testosteronu i estrogenu wzrasta po spożyciu alkoholu. Z kolei inne testy wykazały zmniejszoną ilość testosteronu u aktywnych fizycznie żołnierzy, którzy regularnie spożywali alkohol. Mimo że wyniki badań różnią się, możemy zauważyć ogólną tendencję zmian w hormonach spowodowanych alkoholem. Nie ma jednak dostatecznych dowodów na to, aby potwierdzić takie powiązanie.

Ostre jedzenie W ostrym jedzeniu bardzo często możemy znaleźć pomidory i paprykę, które zawierają likopen mogący podrażniań skórę niektórych osób, powodując wzrost jej pH oraz powstawanie wyprysków.

Bekon W 2014 roku naukowcy przeprowadzili badania wśród 700 nastolatków, mające na celu zaobserwowanie skutków diety bogatej w sól. Okazało się, że 97% z nich spożywa dwa razy więcej soli niż rekomendowana jej dzienna dawka. Osoby takie były bardziej narażone na powstanie stanów zapalnych. Dieta bogata w tłuszcz może być także odpowiedzialna za szybszy rozwój zmian trądzikowych. Młodzież, która spożywa duże ilości produktów z wysoką zawartością tłuszczu, węglowodanów oraz cukru, ma większe problemy z trądzikiem niż ci, w których diecie znajdują się mało przetworzone produkty. Niestety jest to zła wiadomość dla miłośników bekonu, zawierającego azotany oraz siarczany. Jeśli masz problemy ze skórą, wyeliminowanie go z diety na kilka miesięcy może okazać się bardzo pomocne.

Rafinowane węglowodany Wyniki badań z 2002 roku pokazują bardzo silny związek między niektórymi produktami, a wypryskami skórnymi. Trądzik jest dolegliwością występującą głównie na Zachodzie, dlatego też przebadano 1200 osób z Papui-Nowej Gwinei oraz 115 osób ze wschodniego Paragwaju (ludzie ci żywią się świeżymi roślinami oraz chudym mięsem z własnej hodowli). Wyniki były zaskakujące, ponieważ badacze nie znaleźli u nich ani jednego pryszcza. Jeśli myślisz, że spowodowane jest to bardziej dobrymi genami niż dietą, to jesteś w błędzie. Ludzie żyjący na Zachodzie, mający podobny kod genetyczny i spożywający produkty zawierające przetworzone węglowodany i nasycone tłuszcze, również posiadają trądzik. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być oczywiście środowisko, jednak za głównego winowajcę uważa się dietę.

Napoje zawierające kofeinę Kofeina uważana jest za najgorszą rzecz na liście produktów powodujących trądzik. Najlepszym rozwiązaniem jest całkowite usunięcie jej z diety, czyli produktów takich jak kawa, a także napoje gazowana, wino, piwo oraz papierosy, ponieważ używki te są niezdrowe dla skóry. Kawa oraz alkohol podwyższają ponadto poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, w organizmie, a jak wiadomo stres może powodować problemy skórne, w tym trądzik.

Masło orzechowe Wyniki badań mających potwierdzić związek między niektórymi produktami, takimi jak masło orzechowe, a trądzikiem, są nadal niejednoznaczne. Jednak osoby, które mają z nim problem, nic nie tracą eliminując ze swojej diety produkty, mające negatywny wpływ na skórę.

Soja Jeśli wypryski pojawiają się w okolicy ust i żuchwy, to przyczyną może być tofu oraz inne produkty sojowe, ponieważ znajduje się w nich estrogen roślinnego pochodzenia. Fitoestrogen w naszym organizmie naśladuje zwykły estrogen, przez co zaburzona jest równowaga hormonalna. Pochodne soi można znaleźć we wszystkim, poczynając od wegetariańskich burgerów, a na batonikach dodających energii kończąc. Dlatego tak ważne jest czytanie składu podanego na opakowaniu.

Frytki Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak produkty z dużą zawartością tłuszczu wpływają na twoją skórę? Nie bądź zaskoczony, jeśli po zjedzeniu całego talerza smażonych w głębokim tłuszczu frytek, następnego dnia obudzisz się z twarzą pełną pryszczy. Nie jest to spowodowane jedzeniem samym w sobie, lecz tym, że w przewodzie pokarmowym jest ono rozkładane na witaminy oraz składniki odżywcze, wchłaniane i wykorzystywane przez organizm do wytwarzania energii. Jednak frytki mogą także wywołać hormonalną reakcję, która jest przyczyną trądziku. Pryszcze pojawiają się na przykład wtedy, kiedy skóra i gruczoły łojowe zatykają się, pozostawiając łatwy dostęp bakteriom i grzybom, które powodują stan zapalny.

Chleb Jeśli masz skłonności do trądziku, to bagietki, croissanty oraz inne pieczywo mogą pogarszać stan twojej skóry, ponieważ pszenica powoduje powstawanie stanów zapalnych, których musisz się pozbyć. Wiele rodzajów sprzedawanego pieczywa zawiera także cukier, olej sojowy oraz nabiał. Jedząc słodkie bułeczki śniadaniowe, nieświadomie dostarczasz do swojego organizmu 3 składniki powodujące trądzik, czyli właśnie nabiał, soję oraz cukier.

Krewetki Krewetki mogą powodować trądzik, ponieważ zawierają alergeny mogące powodować wysypkę oraz jod, który negatywnie wpływa na naszą skórę. Innymi produktami zawierającymi jod są między innymi kraby, homary oraz niektóre warzywa liściaste takie jak wodorosty, oraz szpinak. Pryszcze pojawiają się w tym przypadku, jeśli w organizmie nagromadzi się zbyt duża ilość tego składnika. Jeśli dziś zjadłeś sporo wymienionych wyżej produktów, to ogranicz ich spożycie następnego dnia.

Longan Jest to ulubiony owoc wielu osób, ponieważ jest pyszny, słodki oraz pachnący. Jednak jest on również źródłem składników, powodujących pryszcze i wysypki. Ograniczyć jego spożycie powinny w szczególności kobiety w ciąży, ponieważ może on spowodować wzrost temperatury ciała, przez co może dojść do zakłócenia rozwoju płodu, krwawienia oraz bólu w podbrzuszu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama