Reklama

Jesienny siew warzyw - sposób na szybsze zbiory

Jesień, to nie tylko czas zbioru warzyw z grządek, ale również dobra pora, aby zadbać o wczesny zbiór niektórych warzyw w przyszłym roku. Dzięki temu, że wysiejemy nasiona niektórych odmian jeszcze przed zimą, przyspieszymy ich zbiór nawet o 2-3 tygodnie na wiosnę i to bez żadnego pędzenia czy stosowania sztucznych nawozów… Wystarczy tylko wiedzieć, jakie warzywa i kiedy należy zasiać nasiona do gruntu, a o tym dowiecie się z poniższego tekstu.

Najważniejsze: Odpowiednie miejsce


Do siewu i sadzenia ozimych warzyw musimy wybrać dobrze nasłonecznioną część grządek, w miejscu osłoniętym od wiatrów. Ma to istotne znaczenie, aby podłoże mogło się szybko nagrzewać wczesną wiosną. Ważne jest również, aby część, na której chcemy wysiać nasiona nie była narażona na zalewanie w czasie wiosennych roztopów. Gleba musi być żyzna, próchniczna i przepuszczalna oraz dokładnie odchwaszczona.

Najlepiej jest wysiewać nasiona w jednej części, blisko siebie, co będzie dla nas wygodniejsze w przypadku, kiedy będzie trzeba okryć grządki agrowłókniną. Glebę przygotowujemy najlepiej już miesiąc przed planowanym siewem, oczywiście, jeśli to tylko możliwe i nie rosną na niej jeszcze inne warzywa. Dobrze jest nawieźć ją kompostem, lub nawozami fosforowymi i potasowymi (nie warto stosować nawozów azotowych, ponieważ rośliny nie zdążą go wykorzystać zanim zostanie wymyty do gleby).

Jakie warzywa możemy wysiewać jesienią?

Przede wszystkim wybieramy nasiona o wysokiej zdolności kiełkowania. Wiele gatunków warzyw ma specjalnie wyselekcjonowane odmiany, które najlepiej nadają się do siewu przedzimowego. Ważne jest również by były to odmiany wczesne, o krótkim czasie dojrzewania. Z pietruszek, najlepiej nadaje się odmiana "Cukrowa" z cebul "Rawska", "Czerniakowska" i "Fiesta". Dobrze jest zasięgnąć porady sprzedawcy przy zakupie nasion i kupować w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych.

Sposób wysiewu

Nasiona siejemy gęściej niż przy siewie wiosennym, ponieważ część nasion może w zimie wymarznąć.

Jeśli zima będzie bezśnieżna i mroźna, zagony z wysianymi nasionami powinniśmy przykryć słomą lub matami.

W zasadzie, sam sposób siewu nie różni się zbytnio od zwykłego siewu wiosennego, tylko w przypadku niektórych warzyw, jak czosnek sadzimy głębiej niż na wiosnę.

Optymalny termin

Termin wysiewu należy dostosować do warunków pogodowych, jakie w danym roku panują, jak też do gatunku W większości przypadków, wysiane nasiona powinny tylko napęcznieć przed nadejściem zimy.

Marchew i pietruszkę wysiewamy przed samym nadejściem zimy, przeważnie pod koniec listopada lub nawet na początku grudnia. Musimy uważnie śledzić prognozy pogody, ponieważ ich nasiona kiełkują już w temperaturze 4° C, a siewki nie przetrwają zimy.

Koper, w zależności od warunków atmosferycznych siejemy do gruntu od końca listopada aż do lutego.

Czosnek sadzimy od października do połowy listopada. Musimy pamiętać, by sadzić ząbki głębiej niż przy sadzeniu wiosennym i aby dobrze przygotować wcześniej glebę. Ważne jest również by nie było to miejsce gdzie w tym samym roku uprawiane były warzywa cebulowe.

Szpinak wysiewamy do końca września, a przed nadejściem silniejszych mrozów musimy go okryć, tak jednak by nie ograniczyć mu zupełnie dostępu światła.

Cebulę dymkę sadzimy w październiku do dobrze nawiezionej kompostem gleby. Uprawa ta udaje się jednak tylko w rejonach o łagodniejszym klimacie. Do sadzenia nadają się jedynie większe cebulki, o średnicy powyżej 2 cm.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama