Reklama

Jakie gatunki wybrać do założenia jagodnika? Cz. II

Jeśli chcemy, by nasz jagodnik wyszedł poza schematy i mamy ochotę spróbować uprawy mniej znanych krzewów owocowych, to możemy posadzić rośliny krótko opisane poniżej. Dają one bardzo zdrowe owoce, niektóre z nich nazywa się nawet leczniczymi. W większości nie sprawiają one większych problemów w uprawie i są dostępne już dość powszechnie, w szkółkach i centrach ogrodniczych.

Świdośliwa

 



Jest nazywana "słodką aronią" lub "borówką kanadyjską". Oprócz tego, że jej owoce są bardzo smaczne i nadają się na przetwory, są również bardzo zdrowe. Wiedzą o tym niestety ptaki, przed którymi trzeba chronić owocujące krzewy, ponieważ bardzo szybko potrafią ogołocić krzew z owoców. Rośliny te są bardzo mało wymagające i rosną w każdych warunkach.

Dereń jadalny

 


Po wielu latach zapomnienia, dereń jadalny wraca do łask i jest coraz chętniej sadzony w naszym kraju. Krzewy są długowieczne i potrafią osiągać duże rozmiary, ale bardzo dobrze znoszą również przycinanie i łatwo dają się formować. Dereń jest bardzo łatwym gatunkiem w uprawie i bardzo plennym. Dostępnych jest wiele odmian, różniących się m.in. terminem dojrzewania owoców oraz ich barwą. Owoce mają wiele zastosowań, można z nich robić soki, kompoty, nalewki. Można je też kisić, tak iż przypominają smakiem oliwki.

Żurawina

 



Uprawa żurawiny wymaga od nas nieco większego zaangażowania w przygotowanie poletka, bowiem trzeba wysypać około 20 cm warstwę torfu wymieszanego z piaskiem i konieczne jest zachowywanie w niej niskiego pH. Dobrze założone i pielęgnowane „mini żurawisko” przez długie lata odwdzięczać się będzie wartościowymi owocami. Uprawa żurawiny jest szczególnie polecana osobom, które na działce mają piaszczystą lub kwaśną, torfową ziemię o wysokim poziomie wód gruntowych.

Żurawina

 



Uprawa żurawiny wymaga od nas nieco większego zaangażowania w przygotowanie poletka, bowiem trzeba wysypać około 20 cm warstwę torfu wymieszanego z piaskiem i konieczne jest zachowywanie w niej niskiego pH. Dobrze założone i pielęgnowane „mini żurawisko” przez długie lata odwdzięczać się będzie wartościowymi owocami. Uprawa żurawiny jest szczególnie polecana osobom, które na działce mają piaszczystą lub kwaśną, torfową ziemię o wysokim poziomie wód gruntowych.

Jagoda kamczacka

 



Jest to dość mało jeszcze znana roślina, niestety wciąż niedoceniana, a to ona jako pierwsza owocuje i pozwala nam cieszyć się pysznymi i bardzo zdrowymi owocami już pod koniec maja. Istnieje bardzo wiele odmian jagody kamczackiej, musimy też pamiętać, że do owocowania niezbędne są przynajmniej dwie jagody należące do dwóch (różnych) odmian. Są to chyba najbardziej wytrzymałe na warunki klimatyczne krzewy owocowe, szczególnie odporne na niskie temperatury i przymrozki. Jeśli mamy więc działkę, na której rośliny ciągle są niszczone przez mrozy i często zdarzają się tam przymrozki (dla innych roślin szczególnie niebezpieczne są przymrozki wiosenne), to powinniśmy zasadzić tam jagodę kamczacką – da sobie radę!

Aktinidia

 


Jest pnączem, tak jak winorośl potrzebuje więc podpory aby rosnąć. W naszym klimacie rosną dobrze i owocują jedynie dwa gatunki aktinidia: ostrolistna i pstrolistna. W handlu dostępnych jest wiele odmian obydwu gatunków aktinidii. Przy zakupie powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na odmianę, ponieważ większość z nich jest dwupienna i do okazów żeńskich zawsze powinniśmy dokupić zapylacz. Są też odmiany jednopienne, np. ‘Issai’, jednak sadząc kilka różnych odmian będą one lepiej owocować. Owoce aktinidii, nazywane są „mini kiwi” są bardzo smaczne i zdrowe, przypominają w przekroju kiwi, jakie znamy ze sklepów, są jednak mniejsze (wielkości dużego agrestu) i mają gładką skórkę, dzięki czemu można je jeść w całości!

„Jagody Goji” – kolcowój chiński

Dość modna w ostatnich latach roślina, której suszone owoce można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (są jednak bardzo drogie, ponieważ są sprowadzane z Chin). Nie każdy wie jednak, że uprawa tego krzewu jest bardzo prosta. Kolcowój jest mało wymagający i bardzo plenny a oprócz tego bardzo pięknie prezentuje się w czasie kwitnienia i owocowania.

Cytryniec chiński

 



Jest to pnącze pochodzące z Dalekiego Wschodu, które bardzo dobrze rośnie w półcieniu i wydaje bardzo zdrowe, zawierające ogromne ilości witaminy C owoce. Cytryńce mogę być jednopienne lub dwupienne, dlatego dobrze jest mieć ich przynajmniej dwa. Owoce są bardzo kwaśne, nie nadają się do spożywania na surowo, ale są doskonałe jako dodatek do przetworów z innych owoców oraz do produkcji zdrowych soków i herbatek.

Borówka brusznica

 



Jest rzadziej uprawiana od borówki wysokiej, jednak bardzo dobrze nadaje się do przydomowego jagodnika. Ma podobne wymagania do borówki amerykańskiej, jednak nie osiąga tak dużych rozmiarów jak ona. Jej owoce nadają się do produkcji bardzo zdrowych soków i dżemów. W sprzedaży jest wiele odmian tej borówki, są one również bardzo ozdobne i można je sadzić razem z innymi roślinami kwaśnolubnymi.

Rokitnik

 



Jest nazywany „syberyjskim ananasem” lub „oblepichą”. Jego niejadalne na surowo owoce są bardzo bogate w witaminy, szczególnie w witaminę C. Jest to kolczasty krzew, o pięknym, srebrzystym ulistnieniu i pomarańczowych owocach oblepiających od jesieni jego gałązki. Rokitnik również jest dwupienny, dlatego przy zakupie musimy zwrócić uwagę by kupować okazy męskie i żeńskie. Owoce rokitnika zbieramy dopiero wtedy, gdy zamarzną, inaczej bowiem łatwo pękają i wylewa się z nich sok.

Mieszańce międzyrodzajowe, tj: malinojeżyna, malinotruskawka, porzeczkoagrest

Warto jest szukać i sadzić u siebie takie nowości, których z każdym rokiem przybywa. Dzięki naukowcom mamy do dyspozycji nowe owoce o całkowicie nowych smakach, czasem bardzo interesujących, dlatego dobrze jest być na bieżąco z nowościami botanicznymi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama