Reklama

Jakie gatunki wybrać do założenia jagodnika? Cz.I

Jagodnik nie jest jakimś sztywnym określeniem, w którym jasno jest zaznaczone, jakie gatunki, w jakich ilościach i w jakiej rozstawie powinniśmy posadzić. Jest to wydzielona część sadu czy ogrodu, w której sadzimy krzewy owocowe. Warto jest mieć taki kącik, ponieważ jeśli odpowiednio dobierzemy gatunki i odmiany, będziemy mogli cieszyć się własnymi owocami od początku czerwca aż do późnej jesieni oraz przyrządzić z nich wspaniałe przetwory na zimę.

Reklama

Standardowe rośliny, o jakich powinniśmy pamiętać, to:

Porzeczki. Dostępnych jest obecnie wiele odmian czarnych i czerwonych porzeczek, a także porzeczek białych. Bardzo wygodne w uprawie, a także bardzo dekoracyjne są porzeczki pienne.

Agrest.

Mamy obecnie możliwość wyboru spośród kilkudziesięciu odmian agrestów (również często spotykane agresty pienne – szczepione na porzeczce złotej) a nawet odmiany bezkolcowe. Przy zakupie agrestu warto wybierać odmiany odporne na mączniaka, takie jak ‘Invicta’ czy ‘Resika’. Należy zwracać też uwagę na wielkość krzewów, plenność, kolor owoców oraz termin ich dojrzewania.

Maliny.

Są pyszne i zdrowe, a obecnie dostępne odmiany pozwalają nam wybierać nie tylko w terminach ich dojrzewania, ale i w kolorach owoców, gdyż oprócz standardowych, czerwonych malin, możemy urozmaicić nasz jagodnik sadząc maliny o owocach czarnych i żółtych.

Borówki wysokie.

Są absolutnie niezastąpione w każdym porządnym jagodniku. Istniej wiele odmian, różniących się m.in. terminem dojrzewania owoców. Wybierając kilka z tych odmian zapewnimy sobie owocowanie od początku lipca prawie do końca września.

Aronia.

Warto posadzić chociaż jeden krzew aronii, który rodził będzie dużo owoców. Chociaż są cierpkie na surowo i z tego powodu nie każdemu przypadają do gustu, nadają się na pyszny sok, który ma tę właściwość, że reguluje nadciśnienie tętnicze.

Jeżyny.

Pyszne i zdrowe owoce jeżyn możemy zbierać z odmian, które nie wykształcają kolców na pędach, dzięki czemu zbiór jest znacznie przyjemniejszy. Najlepiej jest posadzić kilka krzewów w szpalerze rozpiętym między drutami. Musimy też pamiętać o zimowym okrywaniu jeżyn bezkolcowych.

Truskawki.

Pamiętajmy też o truskawkach, które niekoniecznie, (jeśli nie mamy za wiele miejsca) musimy sadzić w grządkach – możemy zrobić pionową „rabatę” z truskawkami, która nie będzie zajmować dużo miejsca, a da nam dużo owoców. Warto spróbować również upraw nowych odmian truskawek pnących, powtarzających owocowanie czy też oryginalnej truskawki białej której owoce przypominają w smaku ananasa.

Poziomki.

Są to owoce o wspaniałym aromacie i smaku, lubiane szczególnie na surowo „prosto z krzaczka”. Chcąc mieć kilka dobrych, plennych poziomek, warto pomyśleć o odmianie bezrozłogowej, jak np. ‘Rugia”, która nie będzie nam się rozrastać na boki i łatwiej będzie utrzymać ją nam w ryzach.

Winorośl.

Chociaż klimat w Polsce nie jest najlepszy do uprawy winorośli, to jednak jest szereg odmian, nie tylko deserowych, ale również typowych do produkcji konkretnych gatunków win, które dają sobie u nas radę. Inną kwestią jest przycinanie tych roślin, ponieważ najczęściej winorośl sadzi się w pobliżu altany czy ściany jakiegoś budynku. Warto jest spróbować uprawy winorośli na sposób „południowy”, czyli przycinając ją odpowiednio, dzięki czemu - chociaż z jednego krzewu uzyskamy mniejszy plon - to owoce będę dużo lepszej jakości a same winorośle będą zajmowały mniej miejsca i będą miały bardziej regularny kształt.

Gatunki wymienione powyżej powinny zajmować podstawowe miejsce w jagodnikach. Odpowiednio dobierając odmiany oraz lokując wobec siebie poszczególne rośliny, uzyskamy nawet na małej, kilkuarowej powierzchni jagodnik, który będzie nam dostarczał owoców na cały rok!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama