Reklama

Jak wyhodować figę?

Figi kojarzą nam się z rejonami śródziemnomorskimi i ciepłym klimatem, są jednak odmiany, które mogą być uprawiane również w Polsce (w cieplejszych regionach). Dojrzewające w naszym ogrodzie figi z pewnością zrobią olbrzymie wrażenie na wszystkich gościach, szczególnie, że w smaku w niczym nie ustępować będą tym ze sklepowych półek. Uprawa fig w naszym kapryśnym klimacie nie jest sprawą prostą, ale dla zapalonych ogrodników może być kolejnym ciekawym wyzwaniem.

Jaką odmianę wybrać?

Znanych jest ponad 600 odmian uprawowych fig, które są bardzo zróżnicowane. Można je ogólnie podzielić na dwa typy: męski (niewydający owoców) i żeński (owocujący). Typ żeński posiada 3 podtypy, z których tylko jeden można uprawiać w naszym klimacie i tylko z niego doczekamy się u nas owoców. Figi typy Smyrna i San Pedro nie nadają się do uprawy w Polsce, chyba że nie zależy nam na owocach i będziemy krzewy uprawiać w donicy. Do typu domowego natomiast należą odmiany przystosowane do naszych szerokości geograficznych i to ich powinniśmy szukać. Najbardziej sprawdzone w warunkach naszego kraju, są odmiany ‘Brown Turkey’ i ‘Ronde de Bordeaux’, dobrze też sprawdzają się odmiany ‘Pastiliere’ oraz ‘Violetta’.

Największą trudnością jest zdobycie sadzonek figi, ponieważ są one bardzo rzadko spotykane w szkółkach. Najlepszym wyjściem jest ich zakup w renomowanych sklepach internetowych, szczególnie zagranicznych, z krajów o podobnych do Polski warunkach klimatycznych gdzie roślina ta jest bardziej popularna.

Części nadziemne tych odmian wytrzymują spadki temperatury nawet do -15°C, odpowiednio okryte i posadzone w miejscu zacisznym, mogą być uprawiane w gruncie, szczególnie w rejonach naszego kraju o łagodniejszym klimacie.

Warunki uprawy

Uprawa w gruncie wiąże się z ryzykiem, że przy ostrej, bezśnieżnej zimie części nadziemne rośliny mogą ulec przemarznięciu. Figowiec jednak bardzo dobrze się regeneruje i już następnej wiosny wypuści nowe, silne pędy, stracimy jednak przez to stare, owocujące gałęzie.

Figowiec pochodzi z terenów o klimacie dużo cieplejszym niż klimat polski, toteż musimy wybrać dla niego miejsce jak najbardziej nasłonecznione i osłonięte. Podłoże musi być przepuszczalne, próchniczne i zasobne w składniki mineralne.

Zabiegi pielęgnacyjne

Jeśli kupimy młodą, jednoroczną sadzonkę figowca, musimy ją przez 2-3 lata uprawiać w donicy na tarasie czy balkonie, a na zimę przenosić do jasnego, chłodnego pomieszczenia o temperaturze około 5°C. Należy wtedy również ograniczyć podlewanie.

Do gruntu możemy posadzić kilkuletnią roślinę, która wytworzyła już przynajmniej kilkucentymetrowej średnicy pień. Nie należy przesadzać z nawożeniem figi rosnącej w gruncie, ponieważ wytworzy ona wtedy dużo masy liściowej i nie zawiąże wiele owoców. Inaczej postępujemy z rośliną uprawianą pojemniku – trzeba ją często i obficie nawozić nawozami mineralnymi lub naturalnymi.

Figowca należy podlewać umiejętnie, w okresie rozwoju liści – obficie, natomiast w czasie dojrzewania owoców podlewanie należy ograniczyć, aby nie popękały.

Cięcia wykonujemy wiosną, zanim ruszy wegetacja. Usuwamy przede wszystkim części przemrożone oraz chore. Figowca można prowadzić w formie małego drzewka o jednym pniu, lub w formie krzewu. Forma, jaką wybierzemy ma duże znaczenie, ponieważ kilkupędowy krzew łatwiej jest okryć na zimę, przyginając pędy do ziemi i okrywając je grubą warstwą agrowłókniny.

Choroby i szkodniki

Figa uprawiana w naszym kraju jest odporna na choroby i szkodniki. Mogą ją wprawdzie atakować szkodniki występujące na naszych rodzimych roślinach, jednak nie są one dla figi poważnym zagrożeniem. Figi uprawiane w szklarni lub mieszkaniu mogą być atakowane przez przędziorki lub mączliki, które zwalczamy tak jak w przypadku innych roślin.

Zbiór owoców

Niektóre odmiany fig owocują dwukrotnie w ciągu roku, niestety w naszym kraju najczęściej udaje się zebrać jedynie owoce ‘letnie’, które dojrzewają od lipca do sierpnia. Jesienny zbiór jest przeważnie niemożliwy, ponieważ owoce nie zdążą dojrzeć. Dojrzałość owoców poznać możemy po ich odpowiednim dla danej odmiany wybarwieniu, wydłużeniu szyjki owocu oraz tym, że stają się miękkie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama