Reklama

Jak stosować ocet w ogrodzie?

Praktyczne zastosowania octu dotyczą wielu dziedzin życia codziennego i zapewne większość z nas zdaje sobie sprawę, że produkt sprawdza się nie tylko w kulinariach. Chętnie jest używany w domowych porządkach, ale warto wyruszyć z nim także w plener. Ocet jest sprzymierzeńcem osób, które chcą w naturalny sposób pobudzić rośliny do wzrostu, usunąć chwasty, pozbyć się szkodników i wyczyścić na błysk narzędzia ogrodowe. Dowiedz się, jak wykorzystać ocet w ogrodzie, by był skuteczny, a zarazem bezpieczny dla roślin.

Zacznij od porządków w skrzynce z narzędziami

Do przeprowadzania zabiegów w ogrodzie potrzebujemy odpowiednich narzędzi. Motyki, nożyce, sekatory - bez nich ani rusz! Jednak, by służyły nam długo, należy dbać o ich czystość. Niestety, często są narażone na działanie wilgoci, przechowujemy je w garażach i piwnicach, co w dalszej perspektywie może doprowadzić do pojawienia się rdzy. Takie narzędzia są nie tylko uciążliwe w obsłudze, ale mogą wyrządzić dużą krzywdę naszym roślinom - zwłaszcza podczas przycinania.

Jak wyczyścić metalowe narzędzia z rdzy? Zanurz je na 10-12 godzin w naczyniu z octem lub owiń je materiałem nasączonym w płynie. Uciążliwe zabrudzenia znikną bez szorowania! Pamiętaj, by procedurę zakończyć dokładnym wysuszeniem sprzętu.

Reklama

Oprysk z octu na chwasty w ogrodzie i na podjeździe

Najzwyklejszy ocet spirytusowy jest w stanie poradzić sobie z powszechnym problemem ogrodników, jakim są chwasty. Kwasowość produktu jest dla nich zabójcza. Jak przygotować ocet na chwasty?

  • Wymieszaj go z wodą w proporcji 2:1.
  • Wlej do butelki z atomizerem i spryskaj problematyczne rośliny.
  • Stosuj zwłaszcza przy ścieżkach, utwardzanych opaskach z kamieni i kostce brukowej.
  • Choć ocet nie jest szkodliwy dla nawierzchni, warto przetestować go na małym fragmencie, by upewnić się, że nie spowoduje odbarwień czy innych zniszczeń.
  • Walkę z chwastami zaplanuj na suchy i słoneczny dzień. W takich warunkach domowy oprysk jest najskuteczniejszy.

Na to musisz uważać: Roztwór octu w podanych proporcjach stanowi mocny środek. Uważaj więc, by nie miał styczności z roślinami uprawnymi, ponieważ mógłby im poważnie zaszkodzić.

Sprawdź również: Banan i jajko: Dlaczego warto je zakopać w ziemi?

Ocet na ćmę bukszpanową

Brązowe przebarwienia, nadgryzione liście i pędy, a także usychanie bukszpanu są oznakami żerowania ćmy bukszpanowej. Szkodnik pojawił się w naszym kraju kilka lat temu i zdążył już zrujnować wiele ogrodów. Walka z nim jest bardzo uciążliwa, ale i w tym przypadku ocet okaże się dobrym środkiem pomocniczym.

Przygotuj oprysk na ćmę bukszpanową składający się z: 4 łyżek octu, 3 łyżek oleju rzepakowego i 0,5 litra wody. Spryskaj roślinę i odczekaj 20-30 minut. Zauważysz opadające na ziemię martwe larwy szkodnika. Pozbieraj je i obficie opłucz bukszpan czystą wodą.

Jak stosować ocet na mszyce i przędziorki?

Znienawidzone mszyce i przędziorki to poważne zagrożenie dla naszych ogrodów. Żerując na roślinach, doprowadzają do pogarszania się ich kondycji, a w końcu zamierania. Na szczęście wielkim wrogiem niszczycielskich szkodników jest ocet! Wymieszaj go z wodą w proporcji 1:10 i spryskaj zielone części - liście oraz łodygi. Unikaj jedynie kontaktu roztworu octu z kwiatami. By mikstura była bardziej skuteczna, dodaj odrobinę szarego mydła. Całość dłużej utrzyma się na roślinach.

Sprawdź: Dlaczego warto wykorzystać kartony do ściółkowania gleby?

Naturalne zakwaszanie gleby octem

Wiele roślin ogrodowych zaliczyć można do okazów kwasolubnych. Są to np. hortensje, rododendrony, azalie, magnolie, róże i gardenie. Jeśli odczyn gleby w ogrodzie jest bardziej zasadowy, nie można oczekiwać, że będą rozwijać się bujnie. Z tego powodu trzy lub cztery tygodnie przed sadzeniem warto zakwasić glebę octem wymieszanym z wodą ponownie w proporcjach 1:10. W takich warunkach roślinom łatwiej będzie pobierać niezbędne składniki odżywcze z podłoża, więc odwdzięczą się spektakularnym kwitnieniem.

Polecamy:

Czym podlewać pomidory, żeby dobrze owocowały?

Wiosenne grzyby. Oto co musisz wiedzieć o smardzach jadalnych

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama