Reklama

Woda z kurkumą, cytryną i miodem - stymuluje odporność i oczyszcza z toksyn

Gdyby stworzyć ranking przypraw, które wykazują dobroczynny wpływ na organizm człowieka, to okaże się, że kurkuma znajdzie się w zaszczytnej czołówce. Wysoko ceniona w kuchni i medycynie Dalekiego Wschodu zdobywa rzesze zwolenników na całym świecie. Dzieje się tak za sprawą zawartych w niej substancji biologicznie czynnych. Kurkumę warto m.in. dodać do wody oraz połączyć z miodem, cytryną czy pieprzem i pić regularnie. Napój stymuluje pracę układu pokarmowego, przyspiesza odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn. Jak przyrządzić wodę z kurkumą? Oto kilka podpowiedzi.

Jak kurkuma wpływa na zdrowie?

Medycyna naturalna Dalekiego Wschodu docenia kurkumę od stuleci, ale badania nad jej dobroczynnym wpływem na ludzki organizm prowadzone są obecnie na całym świecie. Ustalono między innymi, że - przede wszystkim dzięki zawartej w niej kurkuminie - wykazuje zdolności przeciwzapalne i stymuluje działanie układu odpornościowego, a tym samym okazuje się bardzo pomocna w walce z wirusami, bakteriami oraz grzybami, które atakują organizm człowieka. Poza tym wielopoziomowo wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego -  łagodzi m.in. dolegliwości żołądka, pomaga przy zatruciach i niestrawności. Pobudza ponadto pracę wątroby i stymuluje procesy oczyszczające ją z toksyn. Kurkumę doceniają także osoby dbające o sylwetkę i chcące się pozbyć nadprogramowych kilogramów, gdyż przyspiesza procesy trawienne i podkręca metabolizm, a tym samym ułatwia efektywne odchudzanie. Trwają także testy na udziałem kurkumy w leczeniu chorób neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera oraz schorzeń cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy nowotwory.

Dlaczego warto pić wodę z kurkumą?

Kurkumę można suplementować na wiele sposobów. Najłatwiej włączyć ją po prostu do diety - w formie dodatku do potraw i przyprawiać nią mięsa, makarony, desery czy owsiankę serwowaną na śniadanie. Wiele korzyści przyniesie także picie wody z jej dodatkiem. Zwolennicy medycyny naturalnej przekonują, że jeśli działanie napoju wzmocni się miodem, cytryną oraz pieprzem, to zyska na tym cały organizm. Wszystkie wymienione posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a tym samym pobudzają odporność, stymulują trawienie czy metabolizm, regenerują wątrobę i oczyszczają ją z toksyn.

Jak przygotować wodę z kurkumą?


Przygotowanie wody na bazie kurkumy, pieprzu, cytryny i miodu jest bardzo proste. Wystarczy do szklanki z ciepłą wodą (ale nie wrzącą) wsypać 1/4 łyżeczki kurkumy w formie proszku, wycisnąć sok z połowy świeżej cytryny i dodać szczyptę pieprzu oraz miód do smaku. Wszystkie składniki należy starannie połączyć i pić napój małymi łykami. Największe korzyści dla organizmu przyniesie picie wody z kurkumą codziennie na czczo. Można go także dostarczać małymi porcjami w ciągu dnia. By smakował jeszcze lepiej, można pić go z dodatkiem cynamonu i imbiru.

Nie przesadź z ilością kurkumy

Kurkuma - choć bardzo korzystna dla organizmu - to w dużych porcjach może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlatego też należy dawkować ją z umiarem. Zalecana porcja to maksymalne łyżeczka dziennie. Tę ilość można zwiększyć do 2-3 g , jeśli kurkuma wykorzystywana jest w leczeniu infekcji, przeziębień czy przy problemach trawiennych. 


Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama