Reklama

Złocień maruna: Naturalna aspiryna. Obniży gorączkę i zwalczy bóle głowy

Niebezpodstawnie złocień maruna nazywano potocznie "aspiryną XVIII wieku". Od stuleci znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej i przynosi ukojenie w wielu dolegliwościach. Potrafi skutecznie obniżyć gorączkę i zniwelować nawet uporczywe bóle głowy. Napary i odwary sporządzane na bazie złocienia maruny szczególnie zalecane są kobietom zmagającym się z dokuczliwymi dolegliwościami towarzyszącymi miesiączce. Ponadto przeprowadzone badania wskazują, że ta cenna roślina wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, antynowotworowe i antywirusowe. Przyjrzyjmy się złocieniowi marmurze nieco bliżej.

Złocień maruna i jego bogaty skład

Zdrowotne właściwości złocienia maruny mają bezpośredni związek z jego składem. Znajdziemy w nim między innymi mono i seskwiterpeny, związki spirofuranowe i seskwiterpeny laktonowe. Ta cenna roślina dostarczy nam też kamfory, d- germakrenu, terpinenu, pochodnych borneolu, partenolidu, apigeniny oraz pochodnych luteoliny. Z wszystkich wymienionych szczególne znaczenie ma przede wszystkim partenolid, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, antywirusowe oraz przeciwnowotworowe, dzięki czemu wspiera między innymi terapię raka jelita grubego, raka piersi, raka pęcherza, raka krwi, szpiczaka, czerniaka oraz glejaka.

Na bazie złocienia przyrządza się między innymi wykazujące lecznicze właściwości odwary oraz napary.

Jak przyrządzić odwar złocieniowy?

Potrzebne składniki:

- Łyżka ziela złocenia

- 300 ml wody

- łyżeczka oleju z kiełków pszenicy

Sposób przygotowania:

Rozdrobnione ziele zalać wodą i gotować przez dziesięć minut. Następnie należy uzupełnić wyparowaną wodę i dolać łyżeczkę oleju z kiełków pszenicy. Zostawić na trzydzieści minut do naciągnięcia. Na koniec odcedzić. Pić co najmniej dwa-trzy razy dziennie po pół szklanki. Odwar można też stosować zewnętrznie w formie okładów.

Jak przyrządzić napar ze złocenia?

Potrzebne składniki:

- Jedna łyżka rozdrobnionego ziela złocienia

- 300 l wrzątku

- 5 ml oleju z kiełków pszenicy

Sposób przygotowania:

Rozdrobnione ziele złocienia zalej wrzątkiem. Następnie dodaj olej z kiełków pszenicy. Odstaw na co najmniej dwadzieścia minut do naciągnięcia. Odcedź. Pij co najmniej trzy razy dziennie po pół szklanki.

Złocień: Przeciwwskazania

Naparów i preparatów na bazie złocienia powinny unikać kobiety w ciąży oraz matki karmiące. Szczególną ostrożność powinny zachować również osoby uczulone na rośliny należące do tej rodziny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama