Reklama

Zalety picia napoju tybetańskiego

Głównym składnikiem napoju tybetańskiego jest imbir, który posiada wiele właściwości leczniczych. Wzmacnia odporność organizmu, szczególnie w okresie zimowym. Chroni przez przeziębieniem i grypą, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.

Reklama

Wspomaga również działanie układu pokarmowego. Spożywanie imbiru ułatwia trawienie, a zawarty w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych i działa rozkurczowo. Imbir sprzyja też odchudzaniu. Pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Na tym lista cudownych właściwości imbiru się nie kończy. Działa przeciwobrzękowo, zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, oczyszcza organizm z toksyn i pozytywnie wpływa na naszą witalność. Nie bez powodu jest szeroko stosowany w medycynie naturalnej. Obok miodu czy cytryny stanowi jeden z podstawowych jej elementów.

Aby wzmocnić odporność i poprawić ogólny stan zdrowia warto pić napój tybetański, który łączy w sobie to, co najlepsze w naturze. Często nazywany jest eliksirem długowieczności.

Składniki:

2 litry wody

5 g startego świeżego imbiru

szczypta anyżu

2 łyżki soku z cytryny

szczypta ostrej papryki mielonej

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia (woda powinna być ciepła, nie gorąca). Dodać wszystkie składniki, wymieszać i odstawić pod przykryciem do czasu, aż napój uzyska „herbaciany” kolor. Pić małymi łykami w ciągu dnia, najlepiej co 2 godziny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama