Reklama

Właściwości antynowotworowe imbiru

Imbir to jeden z najcenniejszych dla naszego zdrowia naturalnych produktów. Ta aromatyczna przyprawa wspomaga pracę większości narządów w naszym organizmie i chroni go przed chorobami. Badania amerykańskich naukowców dowodzą również, że imbir może wykazywać właściwości antynowotworowe. To ta informacja przyniosła imbirowi popularność w ostatnim czasie. Jakie jeszcze właściwości ma ta cenna indyjska przyprawa i czy warto wierzyć, że działa antynowotworowo? Odpowiedzi znajdziesz w dalszej części.

Kilka słów o imbirze

Imbir pochodzi z Indii i Chin. Nazwa przyprawy wywodzi się z sanskryckiego słowa stringa-vera, które oznacza "ciało jak róg", gdyż kształt imbiru podobny jest do poroża jelenia.

Początkowo imbir był przede wszystkim wykorzystywany w medycynie chińskiej. Wzmianki o tej cennej przyprawie zawierają jeszcze pisma Konfucjusza. Informacje o dobroczynnym działaniu imbiru znajdziemy również w Koranie. Oznacza to, że znany był w krajach arabskich już około 650 roku naszej ery. W Europie pojawił się dopiero w dziewiątym wieku. Obecnie największe plantacje imbiru znajdują się w krajach Ameryki Łacińskiej, Afryki i Australii.

Imbir dostępny jest w wielu postaciach, choć najbardziej cenną i popularną jest surowy korzeń, a ściślej ujmując: kłącze. Wnętrze przyprawy jest jasno-żółte i zazwyczaj soczyste, natomiast skórka blado-brązowa, cienka i lekko mechata. Za najzdrowszy gatunek przyprawy, uważa się imbir jamajski, który charakteryzuje się wyblakłym żółtym kolorem. Z kolei odmiany: indyjską i afrykańska cechuje ciemniejszy kolor i niższa jakość. Imbir najlepiej stosować w formie świeżego korzenia.

Imbir słynie głównie ze swoich rozlicznych właściwości leczniczych i pozytywnie wpływających na pracę mózgu. Oto te najpopularniejsze:

Właściwości przeciwzapalne

Imbir znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Najlepiej dostarczać go do organizmu regularnie, a w większej ilości, gdy dopadły nas przeziębienie lub grypa. Systematycznie spożywany korzeń imbiru skutecznie wzmocni naszą odporność i poprawi samopoczucie.

Poprawia pracę układu trawiennego

Imbir działa również pozytywnie na pracę układu trawiennego. Zawdzięcza to właściwościom olejku, który występuje w kłączu przyprawy. Pobudza on wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a ponadto działa żółciopędnie i rozkurczowo. Te wszystkie aspekty składają się na prawidłową pracę układu trawiennego.

Łagodzi ból

Imbir wykazuje również właściwości przeciwbólowe. Szczególnie pozytywnie działa na migreny i bóle menstruacyjne. Gdy zbliża się ból głowy lub pierwszy dzień miesiączki, warto wypić mocny napar z imbiru.

Pomaga utrzymać prawidłową higienę jamy ustnej

Regularne picie naparu z imbiru pozwala wyeliminować aż 90 procent szkodliwych bakterii z jamy ustnej. To doskonały preparat odkażający i odświeżający. Jeśli masz problemy z próchnicą lub stanami zapalnymi jamy ustnej, stosuj regularnie płukanki z imbiru. Ten oryginalny specyfik pomoże również na ból gardła.

Poprawia koncentrację

Imbir ma również doskonały wpływ na pracę umysłu. Wzmacnia ukrwienie mózgu i poprawia koncentrację. W efekcie zwiększa efektywność w pracy i w nauce. Warto wiedzieć, że imbir niweluje również szkodliwe działanie kofeiny. Dodawaj go w sproszkowanej postaci do kawy lub herbaty.

Działanie antynowotworowe

Obecnie imbirowi przypisywane jest również działanie antynowotworowe. Naukowcy z Houston twierdzą, że imbir wspomaga walkę z komórkami rakowymi, ponieważ ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Właściwości te wykazuje kłącze imbiru, które zawiera spore ilości bioaktywnych związków, zwanych polifenolami. Zwalczają one wolne rodniki oraz hamują rozwój komórek rakowych. Badania naukowców z Houston dowodzą również, że regularnie spożywany imbir może powodować apoptozę komórek nowotworowych, czyli ich naturalną śmierć. Z racji tego, że komórki rakowe wymierają naturalnie, choroba nie ma możliwości szybkiego rozwoju. Stąd potwierdzona teza, że imbir może hamować rozwój komórek nowotworowych. Warto pamiętać jednak, że spowalnianie rozwoju komórek nowotworowych nie jest równoznaczne z leczeniem raka. Imbir może być zatem uznawany za naturalny produkt hamujący rozwój nowotworów, lecz z pewnością nie za taki, który je wyleczy.

Badania nad wpływem imbiru na komórki rakowe

Amerykańscy naukowcy, którzy jako pierwsi udowodnili antynowotworowe właściwości imbiru, przeprowadzili badania na specyficznej odmianie przyprawy. Świeży korzeń imbiru podawali myszom, w których organizmach rozwijały się komórki nowotworowe. Substancje zawarte w przyprawie ewidentnie hamowały ich wzrost, nie naruszając przy tym harmonijnej pracy organizmu zwierzęcia. Badania naukowców z Houston wykazały także, że imbir wyjątkowo pozytywnie działa na raka prostaty. Ponadto, ci sami naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie 300 miligramów imbiru na dobę może zmniejszyć guzy nowotworowe nawet o 50 procent.

Inne produkty antyrakowe

Do grupy produktów, które mogą hamować rozwój komórek antyrakowych można zaliczyć również kurkumę, kapsaicynę, która występuje w papryczkach chili, majeranek, oregano, bazylię, a także kilka innych. Badania nad wpływem tych produktów na komórki rakowe nadal trwają.

Jak stosować imbir, by odczuć jego właściwości

Korzeń imbiru można spożywać w różnej postaci. Ważne, by robić to regularnie i odpowiednio dawkować przyprawę. Należy wiedzieć, że nadmierne ilości imbiru nie są wskazane, gdyż mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Smaczny i zdrowy jest napar ze świeżego imbiru z miodem i cytryną, a także zimne napoje przygotowane na bazie startego korzenia. Warto pić szklankę dziennie przez okres kilku miesięcy. Imbir możesz dodawać również do potraw. Zaostrzy smak zup i sosów. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek lub pieczonych mięs.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama