Reklama

Szałwia lekarska: Właściwości i zastosowania

Szałwia jest jednym z najczęściej stosowanych leków we współczesnej fitoterapii. Jej działanie zyskało uznanie nie tylko w medycynie ludowej, ale też w przemyśle kosmetycznym. Sięgamy po nią często, jednak trzeba wiedzieć, że nie można stosować jej przez dłuższy czas. Kobiety w ciąży oraz młode mamy, które karmią piersią, zawsze powinny zaczerpnąć porady lekarza, zanim zdecydują się na ziołową terapię. Jakie zalety ma szałwia? Jak ją można wykorzystać? Przekonajmy się.

Reklama

Czym jest szałwia?

Szałwia lekarska (z łac. salvia officinalis) to roślina z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale szybko rozprzestrzeniła się w innych częściach Europy. Swoją nazwę zawdzięcza nadzwyczajnym właściwościom, bowiem łacińskie „salvus” oznacza zdrowie. Współcześnie używa się jej w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do produkcji preparatów ziołowych oraz leków. Swój wyjątkowy status osiągnęła już w starożytności, bowiem wykorzystywano ją jako środek na ukąszenie węża, problemy z pamięcią oraz ze wzrokiem. W średniowieczu powszechnie stosowano szałwię jako specyfik leczący przeziębienie, gorączkę oraz zaparcia. Uznawano ją też za skuteczny afrodyzjak.

Co zawiera szałwia lekarska?

Swoje właściwości szałwia zawdzięcza witaminom, z których najważniejsze to A i C oraz witaminy z grupy B. Ziele zawiera też minerały, takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, cynk i sód. Znajdziemy w nim również garbniki, kwasy organiczne oraz karoten. Współczesna fitoterapia ceni szałwię za swoje działanie antybakteryjne, ściągające, przeciwgrzybiczne, rozkurczowe i przeciwzapalne.

Do czego wykorzystać szałwię?

Działanie szałwii wykorzystywane jest w leczeniu typowych dolegliwości kobiecych, pomaga regulować obfite miesiączki i łagodzi towarzyszący im ból. W okresie menopauzy hamuje uderzenia gorąca i ogranicza nadmierną potliwość. Dodatkowo ułatwia zasypianie i zmniejsza wahania nastrojów. Ponadto picie naparu pozwala zredukować produkcję pokarmu u młodych mam. Szałwia pomaga także w schorzeniach układu pokarmowego. Dodawanie jej do potraw czyni je lepiej przyswajalnymi dla organizmu oraz pomaga pozbyć się niestrawności i wzdęć.

Szałwia na dolegliwości bakteryjne

Medycyna ludowa wykorzystuje antybakteryjne działania szałwii. Płukanki i napary są powszechnie stosowane w leczeniu infekcji jamy ustnej. Pomagają one zniwelować nieprzyjemne dolegliwości takie jak afty, pleśniawki, zapalenia dziąseł oraz owrzodzenia. Szałwia używana zewnętrznie łagodzi podrażnienia skórne wywołane ukąszeniami owadów, a także ogranicza rozwój wielu problemów dermatologicznych, takich jak wypryski, łuszczyca oraz grzybica. Ziele wykazuje również działania antyoksydacyjne, dlatego przemywanie nim twarzy skutecznie opóźnia proces starzenia się skóry.

Inne zastosowania szałwii

Szałwia skutecznie ogranicza potliwość wynikającą z nadczynności tarczycy, nerwicy czy gorączki. Napar działa błyskawicznie – już w ciągu kilku godzin odczuwalna jest ulga, która utrzymuje się do nawet kilku dni. Zbawienne okażą się również kąpiele z dodatkiem tego niezwykłego zioła – pomogą w stanach zapalnych skóry, dolegliwościach intymnych oraz chorobach o podłożu reumatycznym. Stosowanie płukanki na włosy spowoduje, że będą one odżywione, a skóra głowy pozbawiona łupieżu, kolor fryzury zostanie też delikatnie przyciemniony. Szałwia pomoże również w gospodarstwie domowym – jest to naturalny środek przeciw insektom (suszone liście wystarczy rozłożyć w miejscu ich występowania). Warto też zafundować sobie aromaterapię, która polega na spaleniu suszu jako kadzidełka – olejki eteryczne neutralizują i oczyszczają znajdujące się w pomieszczeniu powietrze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama