Reklama

Syrop z mniszka lekarskiego i jego nietuzinkowe właściwości

Syrop z mniszka lekarskiego już dawno - i rzecz jasna nie bez powodu - wkradł się w łaski zwolenników i praktyków medycyny naturalnej. Dzięki bogactwu zawartych w nim składników biologiczne czynnych wspiera organizm na rozmaite sposoby. Wspomaga pracę wątroby, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i sprawia, że układ pokarmowy, a zwłaszcza jelita działają wzorowo. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o syropie z mniszka i dlaczego śmiało można go nazwać naturalnym remedium?

Reklama

Bogactwo składników


Mniszek lekarski - to podobnie jak inne rośliny wykazujące zdrowotne właściwości - prawdziwa skarbnica witamin, pierwiastków i substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Medycyna naturalne lokuje go w swych notach wysoko między innymi z uwagi na solidną zawartość witamin C, K, A, E, kwasu foliowego oraz tych z grupy B. Równie cenne są obecne w nim pierwiastki, takie jak żelazo, wapń, magnez i potas oraz inulina, polifenole i kwasy  - cykoryczny i chlorogenowy.

Wsparcie dla trzustki i regulacja poziomu cukru we krwi


Jak zatem to cenne naturalne remedium wpływa na ludzki organizm? Lista jego dobroczynnych właściwości jest znacznie dłuższa, niż się pozornie wydaje. Po pierwsze mniszek lekarski może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Zawarte w roślinie kwasy cykoryczny i kwas chlorogenowy wpływają na właściwe wydzielanie insuliny przez trzustkę, co potwierdziły badania przeprowadzone na zwierzętach, a tym samym regulują poziom wspomnianego cukru we krwi. 

Stymulacja i ochrona dla wątroby


Wykazano także, że mniszek lekarski bardzo dobroczynnie wpływa na wątrobę. Wzmacnia jej ochronę przed działaniem toksycznych substancji i sprawia, że lepiej radzi sobie ze stresem oksydacyjnym. 

Syrop z mniszka pobudza pracę jelit

Obecna w mniszku lekarskim inulina sprawia, że roślina fantastycznie wpływa na działanie układu pokarmowego - stymuluje pracę jelit, poprawia perystaltykę tych ostatnich i usprawnia proces trawienia. Wykazano też, że mniszek lekarski chroni przed zaparciami. 

Syrop z mniszka lekarskiego jest bardzo pożądany jeszcze z innego powodu. Obecne w nim wapń oraz witamina K powodują, że fantastycznie oddziałuje na zdrowie kości i wzmacnia ochronę przez rozwojem osteoporozy, która nazywany jest nie bez powodu "cichym zabójcą kości".

Syrop z mniszka lekarskiego hamuje procesy starzenia


Walory i właściwości mniszka lekarskiego zdążyła bardzo docenić i wszechstronnie wykorzystać nie tylko medycyna, ale także branża kosmetyczna. Roślina jest ważnym składnikiem rozmaitych kremów oraz balsamów, gdyż  zawiera przeciwutleniacze. Te ostatnie odgrywają niebagatelną rolę w neutralizacji działalności wolnych rodników, które są uznawane za głównych prowodyrów rozwoju groźnych chorób (m.in. nowotworów) i znacznie przyspieszają proces starzenia się organizmu. 

Mniszek lekarski - podobnie zresztą jak inne naturalne remedia - wykazuje również działanie przeciwzapalne. Między innymi dlatego syrop z mniszka lekarskiego jest wykorzystywany w leczeniu bólu gardła i w walce z rozmaitymi infekcjami i przeziębieniami. Pobudza również odporność i wspiera układ immunologiczny w starciu z rozmaitymi bakteriami.


Gdzie kupić syrop z mniszka lekarskiego?

Syrop z mniszka lekarskiego to produkt ogólnodostępny. Można go nabyć w dobrze zaopatrzonych sklepach zielarskich oraz aptekach. Obeznani w praktykach zielarskich często wykonują go też samodzielnie. Jak zatem przygotować syrop z mniszka lekarskiego w domu? Wystarczą w zasadzie cztery składniki, czyli kwiaty z mniszka lekarskiego, woda (1 litr), cytryny (2 sztuki) oraz kilogram cukru. 

Sposób przygotowania syropu

Przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego nie zajmuje wcale zbyt dużo czasu. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach składników i kolejności wykonywania działań - jak w matematyce. Wszystkie potrzebne wskazówki można znaleźć w poniższym filmiku.


Syrop z mniszka lekarskiego powinien być przechowywany w chłodnym miejscu w ciemnych szklanych słoiczkach. Wszystko po to, aby nie stracił swoich cennych właściwości. 


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama