Reklama

Syrop klonowy i jego prozdrowotne właściwości

Syrop klonowy, który kojarzymy głównie z amerykańskimi naleśnikami, jest nie tylko pysznym dodatkiem do potraw i deserów. Okazuje się, że jeden z najpopularniejszych kanadyjskich produktów ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. To wszystko dzięki składnikom odżywczym, które w nim znajdziemy. Sprawdźmy, jak wpływa na nasze zdrowie i dlaczego powinniśmy pić go regularnie.

Reklama

Jak powstaje syrop klonowy?

Syrop klonowy jest jednym z tradycyjnych kanadyjskich produktów. Wytarzany jest z soku z różnych gatunków klonu. Co ciekawe, by drzewa nadawały się do pozyskania soku, muszą mieć około 40 lat. Sok pozyskuje się wczesną wiosną, czyli w czasie roztopów. Jest on wówczas najlepszy w smaku i najbardziej wartościowy. Zebrany sok poddawany jest odparowaniu i zagęszczeniu, czego efektem jest gęsty syrop. Obecnie do produkcji syropu klonowego wykorzystuje się najbardziej nowoczesne sprzęty. W końcowej fazie produkcji syrop poddawany jest procesowi filtracji, który pomaga usunąć z niego grudki sacharozy. W ten sposób powstaje jeden z najzdrowszych kanadyjskich produktów.

Skład syropu klonowego

Nie bez powodu syrop klonowy zalicza się do najzdrowszych kanadyjskich produktów. Znajdziemy w nim szereg wartości odżywczych, które doskonale wpływają na nasz organizm. Syrop klonowy to cenne źródło witamin z grupy B, a także cynku, magnezu i manganu. Jego prozdrowotne właściwości udowodniono w wielu badaniach naukowych. Sprawdźmy, w jakich dolegliwościach może nam pomóc i dlaczego warto pić go regularnie.

Dobroczynnie wpływa na serce

Dzięki sporej zawartości zawartości cynku oraz antyoksydantów syrop klonowy wykazuje pozytywny wpływ na serce oraz na układ krążenia. Udowodniono, że regularnie pity wzmacnia serce, a nawet chroni go przed zawałem. Syrop klonowy zmniejsza również poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Działa jak naturalny probiotyk - chroni jelita

Syrop klonowy wykorzystywany jest również w celu wzmocnienia mikroflory jelitowej. Jest bowiem nośnikiem bakterii probiotycznych, które usprawniają pracę jelit i wzmacniają ich odporność. Powinny uwzględnić go w swojej diecie osoby przyjmujące regularnie leki oraz te, których jelita są wrażliwe.

Poprawia odporność

Syrop klonowy doskonale wpływa również na odporność organizmu. Zawdzięcza to oczywiście wartościom odżywczym, które znajdziemy w jego składzie. Warto pić go regularnie w okresie jesienno-zimowym.

Poprawia kondycję skóry

Obecność cynku w syropie klonowym sprawia, że napój ten działa pozytywnie na skórę. Wygładza ją i zapobiega powstawaniu niedoskonałości. Stąd syrop klonowy zalecany jest osobom, które zmagają się z trądzikiem lub mają problematyczną cerę.

Wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm

Syrop klonowy znalazł również swoje zastosowanie w dietach odchudzających, które regularnie stosują znane celebrytki. Furorę robi napój spalający tłuszcz i oczyszczający, którego autorem jest Stanley Burroughs. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać około 500 mililitrów przegotowanej wody z dwoma łyżkami syropu klonowego, dwoma łyżeczkami cytryny oraz szczyptą pieprzu cayenne. Syrop należy pić kilka razy dziennie przez dwa tygodnie.

Jak stosować syrop klonowy?

Syrop klonowy świetnie sprawdza się w kuchni. Jest sprawdzonym dodatkiem do napojów, deserów oraz mięs. Fenomenalnie smakuje z puszystymi naleśnikami. Można stosować go również bez dodatków.

Uwaga na kalorie

Jak łatwo się domyślić, syrop klonowy nie jest lekkim produktem. W 100 gramach znajdziemy aż 260 kalorii. Warto zatem uważać z jego spożyciem. By odczuć jego dobroczynny wpływ na zdrowie, należy jeść go regularnie, ale w niewielkich ilościach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama