Reklama

Przepis na syrop z kwiatów lipy. Na co pomaga?

Kwiaty lipy to w ziołolecznictwie cenny surowiec, z którego medycyna ludowa czerpała pełnymi garściami już dawno temu. Choć obecnie apteki znaleźć można niemalże na każdym rogu, chętnie wracamy do babcinych metod radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Na co pomoże domowy syrop z lipy? Okaże się kapitalnym wsparciem dla organizmu dręczonego przez gorączkę i sezonowe infekcje. Spożywać go można również w celu poprawy trawienia. Prezentujemy, jak przygotować syrop z kwiatów lipy i w jakich okolicznościach sprawdzi się najlepiej.

Kiedy kwitnie lipa?

Zastanawiasz się, kiedy jest najlepszy moment na zbiory kwiatów lipy? Możesz zdać się na węch, jeśli w twoim ogrodzie lub najbliższym otoczeniu obecne są te dobroczynne drzewa. Podczas kwitnienia bez problemu wyczujesz lekki i słodki, nieco miodowy aromat.

Wolisz zaznaczyć odpowiednią datę w kalendarzu, aby nie przegapić tego momentu? Panuje przekonanie, że lipiec wziął swoją nazwę właśnie od kwitnących w tym czasie drzew. Kwiaty jednak mogą pojawiać się już pod koniec czerwca. Zachowaj więc szczególną czujność na początku lipca, by nie przeoczyć najlepszego momentu na zbiory.

Reklama

Zobacz: Porzeczki: Czarne czy czerwone? Sprawdź, które będą lepsze dla ciebie

Jak zbierać kwiaty lipy na syrop?

W sklepach zielarskich i niektórych aptekach znaleźć można kwiaty w formie suszonej. Nadają się bardzo dobrze do przyrządzania zdrowotnych naparów i herbatek, lecz do syropu poleca się stosować kwiaty świeże.

Jeśli decydujesz się na samodzielne zebranie, wybierz miejsce położone z dala od ruchliwych ulic czy zakładów przemysłowych. W takich lokalizacjach kwiaty chłoną zanieczyszczenia jak gąbka i nie nadają się do użycia, a już na pewno nie może być mowy o spożywczym czy pielęgnacyjnym zastosowaniu.

Gdy już znajdziesz odpowiednie miejsce, na zbiory wybierz słoneczny i suchy dzień. Nie poleca się robić tego w warunkach dużej wilgotności i tuż po opadach deszczu. Unikaj zbierania przekwitłych i uszkodzonych kwiatostanów.

Syrop z kwiatów lipy: Przepis krok po kroku

Zaopatrz się w co najmniej dwie lub trzy duże garści kwiatów. Taka ilość potrzebna jest do przygotowania syropu z jednego litra wody. Zbiory już zakończone? W takim razie prezentujemy instrukcję, jak zrobić syrop z kwiatów lipy.

  • Kwiatostany oczyść z gałązek i listków. Rozłóż je na ręczniku papierowym i zostaw na godzinę - w ten sposób pozbędziesz się ewentualnych owadów, których lepiej nie uwzględniać w składzie syropu.
  • Ostrożnie opłucz je pod chłodną wodą i ponownie ułóż na ręczniku lub czystej ściereczce, by mogły obeschnąć.
  • W międzyczasie przygotuj słodką zalewę. Do garnka wlej litr wody (najlepiej przefiltrowanej), wsyp 800 gramów cukru i zagotuj. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
  • Kwiaty umieść na dnie suchego i wyparzonego wcześniej słoika.
  • Zalej gorącą wodą z cukrem. Opcjonalnie możesz dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny.
  • Wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce na trzy dni. Kwiaty powinny być zanurzone w syropie. Raz dziennie zajrzyj do naczynia, by zamieszać jego zawartość.
  • Na koniec przecedź przez gęste sito lub grubą gazę. Ponownie zagotuj i przelej od razu do mniejszych butelek lub słoików. Szczelnie zakręć.

Czy wiesz, że? Zadbaj o to, by nakrętki też były sterylne i nieuszkodzone. Dalsza pasteryzacja nie będzie już potrzebna. Gotowe!

Syrop z kwiatów lipy: Właściwości lecznicze

Gratulacje, właśnie zamknąłeś w słoiku jeden z najcenniejszych sezonowych skarbów, jakimi może nas uraczyć natura! Syrop działa łagodząco na podrażniony żołądek, zmniejsza dolegliwości bólowe. Dodatkowo kwiaty lipy mają właściwości poprawiające nastrój i odprężające, więc dodanie syropu np. do herbaty na koniec stresującego dnia pomoże ukoić skołatane nerwy.

O dobroczynnym wpływie lipy mówi się jednak najwięcej w kontekście wsparcia odporności. Dbać o nią trzeba przez cały rok, lecz to okres jesienno-zimowy jest dla niej najtrudniejszym sprawdzianem. Syrop warto więc spożywać profilaktycznie. Pomoże nam jednak wykaraskać się z infekcji, bardzo przyjemnie rozgrzewając.

Sprawdź: Agrest: Właściwości i przeciwwskazania. Kiedy może zaszkodzić?

Dzięki syropowi z kwiatów lipy łatwiej uporamy się z gorączką i kaszlem. Podziała niczym balsam na podrażnione i bolące gardło, przyspieszy pozbycie się denerwującej chrypki. Warto stosować go jako naturalną kurację wspomagającą leczenie anginy oraz zapalenia oskrzeli. Wszystko za sprawą przeciwzapalnych właściwości. Jak widać, o typowo zimowych problemach warto pomyśleć już latem i przygotować swoją domową apteczkę!

Polecamy:

Jakie właściwości ma orzechówka? Jak ją zrobić?

Siedem deserów na ochłodę. Idealne na letnie upały

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: syrop z lipy | lipa właściwości

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama