Reklama

Przepis na sok z buraków, który pomoże oczyścić wątrobę

Wątroba jest głównym narządem odtruwającym, a jej właściwe działanie może zależeć od diety, aktywności fizycznej oraz środowiska w jakim przebywamy. Gdy ilość toksyn nagromadzonych w organizmie staje się zbyt wysoka, wątroba może nie poradzić sobie z oczyszczaniem organizmu i szkodliwe substancje mogą przedostać się do tkanek. Jeśli więc chcemy cieszyć się zdrowiem, powinniśmy zadbać o swoją wątrobę. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie wątroby z toksyn jest spożywanie soku z buraków, który jest łatwy do strawienia i dostarcza organizmowi dawkę składników odżywczych, elektrolitów i przeciwutleniaczy, które zapewnią wsparcie podczas detoksykacji. Poniżej przepis na ten pyszny koktajl!

Potrzebujemy:

- 3 marchewki

- 1 duży burak

- 2 jabłka

- 6 liści jarmużu

- połówkę imbiru

- połówkę cytryny

Te składniki wystarczają na przygotowanie 2-4 porcji soku.

Sposób przygotowania:

Jeśli nie posiadamy w domu sokowirówki, wystarczy użyć blendera i wlać do kubka szklankę wody. Wszystkie składniki należy obrać i umyć, a następnie wrzucić po kolei do kubka i zblendować. Całość należy dokładnie przecedzić, a następnie wlać do szklanki z lodem i cieszyć się smakiem!

Dlaczego do przygotowania soku użyto tych składników?

Burak i marchew

Buraki i marchew są bogate we flawonoidy i beta-karoten (witaminę A). Jedzenie tych dwóch naturalnych składników, a także innych produktów roślinnych zawierających podobne składniki odżywcze pomaga stymulować i poprawiać funkcję wątroby.

Jabłka

Jabłka posiadają wiele potrzebnych nam witamin i minerałów oraz błonnik, który naturalnie oczyszcza nasz organizm z toksyn. Błonnik działa również jak miotełka i wymiata z organizmu resztki pokarmu i szkodliwych substancji, które schowały się w zakamarkach jelit.

Jarmuż

Jeden z naszych największych sojuszników w oczyszczaniu wątroby. Zielony, liściasty, ma właściwości podobne do kapusty, można go spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Jarmuż jest bogaty w chlorofil, który neutralizuje toksyczne metale ciężkie i chemikalia z organizmu. Dodatkowo, jarmuż idealnie sprawdza się jako mechanizm ochronny dla wątroby.

Imbir

Imbir oprócz tradycyjnych właściwości likwidujących wzdęcia, zaparcia i inne dolegliwości trawienne ma wiele właściwości leczniczych. Poza tymi właściwościami leczniczymi, imbir chroni błonę śluzową żołądka i skutecznie pomaga pozbyć się wrzodów.

Cytryny

Owoce cytrusowe, takie jak cytryny, zawierają duże ilości witaminy C, która wspomaga organizm w przemianie toksyn na substancję, które mogą być absorbowane przez wodę. Picie każdego ranka wody z dodatkiem świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki, pomaga stymulować wątrobę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama