Reklama

Pokrzywa i jej cenne właściwości

Dobroczynne właściwości lecznicze pokrzywy doceniali już starożytni, którzy wykorzystywali ją w różnorakich kuracjach oczyszczających oraz do łagodzenia bólu rozmaitego pochodzenia, między innymi tego mającego podłoże migrenowe. Wielowiekowa praktyka pokazuje również, że pokrzywa ma idealny wpływ na naszą krew, trzustkę i drogi moczowe. Skutecznie obniża poziom cukru we krwi i usuwa z organizmu wszelkie zalegające w nim toksyny. Potencjał pokrzywy wykorzystywany jest także na różne sposoby w kosmetyce. Przyjrzyjmy się tej cennej roślinie bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.

W jakich schorzeniach pomoże nam pokrzywa?

Dzieciom pokrzywa kojarzy się z mało przyjemnym odczuciem pieczenia, ale dorośli doskonale wiedzą, że choć ziele potrafi poparzyć skórę, to nic złego z jego strony nam nie grozi. Wręcz przeciwnie. Pomoże nam złagodzić, a często też pozbyć się - często bardzo przykrych - dolegliwości:

- Pokrzywa - dzięki solidnej porcji przeciwutleniaczy oraz witamin, między innymi tych z grupy B oraz C i K - pomaga między innymi w zaburzeniach przemiany materii wywołanych niedoborem niektórych mikroelementów.

- Pokrzywa łagodzi również dolegliwości towarzyszące nieżytom układu pokarmowego, takich jak biegunka, nieżyt żołądka, nieżyt jelita

- Pokrzywa znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu dolegliwości i schorzeń układu moczowego oraz towarzyszących im stanów zapalnych.

- Po pokrzywę powinni też śmiało i często sięgać diabetycy oraz osoby zmagające się z bólami stawów i mięśni. Dlaczego? Bo pokrzywa wspomaga leczenie cukrzycy oraz reumatyzmu.

- Pokrzywa - z uwagi na bogactwo żelaza, fosforu, magnezu, manganu i wapnia - szczególnie zalecana jest osobom zmagającym się z anemią, niedokrwistością oraz zaburzeniami krzepliwości krwi. Doskonale wzmocni też układ odpornościowy osób narażonych na nadmierne zmęczenie i stres.

- Pokrzywa idealnie wpływa też na kondycję naszych włosów i paznokci. Ponadto redukuje łupież, łojotok i trądzik.

Jak przyrządzić herbatkę z pokrzywy?

Najlepszą bazę pod herbatkę stanowią młode pędy pokrzywy. Do przyrządzenia jednej filiżanki herbaty potrzebna nam będzie 1 łyżeczka ziół. Zalewamy je 1/4 litra wrzątku. Przykrywamy spodeczkiem i pozostawiamy do zaparzenia. Dla uzyskania najlepszych rezultatów leczniczą herbatkę należy pić trzy razy dziennie. W przypadku dolegliwości i schorzeń układu moczowego zaleca się co najmniej jednotygodniową kurację.

Syrop z pokrzywy

Syrop z pokrzywy znajduje zastosowanie w leczeniu anemii, niedokrwistości, braku krzepliwości krwi, problemów skórnych i astmy.

Potrzebne składniki:

- 1 kg młodych liści pokrzywy

- 2,5 l wody

- 2,5 kg cukru

Liście umyj i włóż do garnka z wodą. Duś pokrzywy na średnim ogniu przez godzinę. Następnie odcedź liście, a do pozostałego płynu dodaj cukier i zamieszaj aż do jego rozpuszczenia się. Otrzymany syrop przelej do słoika lub szklanej butelki i zakręć.

Syrop z pokrzywy, miodu i cytryny

Potrzebne składniki:

- 400 g świeżych młodych liści pokrzywy

- sok z 6 dużych cytryn

- 800 g cukru

- 5 łyżek miodu

- 1 litr filtrowanej wody

Pokrzywę umyj i posiekaj. Do garnka wlej wodę i dodaj cukru. Zagotuj wodę z cukrem, potem duś syrop przez 5 minut. Posiekaną pokrzywę przełóż do ceramicznej miski, a następnie zalej ją syropem. Przykryj talerzem lub pokrywką, pozostawiając na 10 minut. Teraz dodaj sok z cytryny i miód. Odcedź liście pokrzywy na sicie lub gazie. Syrop przelej do czystej butelki lub słoika. Zakręć i przechowuj w ciepłym, ciemnym miejscu.

Nalewka z pokrzywy

Korzenie wykopane wiosną lub jesienią umyć dokładnie szczotką, drobno pokroić i napełnić nimi butelkę aż po szyjkę, następnie zalewamy 38-40% alkoholem i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu.

Płukanka do włosów

8-10 pełnych garści świeżych lub suszonych pokrzyw zalać wodą w pięciolitrowym garnku i na małym ogniu ogrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i pozostawić na 5 minut do naciągnięcia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama