Reklama

Pięciornik gęsi i jego dobroczynne właściwości

Pięciornik gęsi - często nazywany również drabinką, złotnikiem lub srebrnikiem - w medycynie naturalnej doceniany jest od wieków przede wszystkim z uwagi na swoje ściągające, przeciwzapalne, rozkurczowe, przeciwkrwotoczne, moczopędne i żółciopędne właściwości. Perfekcyjnie łagodzi dolegliwości towarzyszące zaburzeniom układu pokarmowego, takim jak biegunki, zatrucia, wzdęcia czy kolki oraz skutecznie eliminuje bóle miesiączkowe. Stosuje się go także w braku łaknienia, niedokwaśności i w chorobach woreczka żółciowego. Warto też pamiętać, że pięciornik gęsi idealnie wpływa na jelita. Dowiedzmy się o nim co nieco więcej, a nie pożałujemy.

Pięciornik gęsi: Kilka słów o roślinie

Pięciornik gęsi (Potentilla anserina) najczęściej porasta łąki, pastwiska, nieużytki i brzegi rzek. Można go spotkać na trzech kontynentach - poza Europą w Azji oraz w Ameryce Północnej. Z reguły osiąga do 30 centymetrów wysokości. Jego znakiem rozpoznawczym są pierzaste, tworzące rozetkę liście oraz żółte, pięciopłatkowe kwiaty. Ciekawostką jest fakt, że zamykają się zarówno w nocy, jak i podczas brzydkiej pogody. Pięciornik gęsi kwitnie z reguły od kwietnia do maja.

Pięciornik gęsi - doskonały jako dodatek do potraw

Lecznicze właściwości wykazują zarówno liście, pędy, jak i kwiaty rośliny. Należy suszyć je w temperaturze sięgającej 40 stopni Celsjusza i przechowywać w chłodnym miejscu w zamkniętych pojemnikach. Pięciornik gęsi sprawdza się również jako dodatek do potraw. Wzbogaca smak między innymi sałatek oraz zup, nadając im lekko kwaskowaty posmak.

Co znajdziemy w pięciorniku gęsim?

Pięciornik gęsi stanowi bogate źródło garbników, flawonoidów, saponin, steroli, związków goryczowych, kwasów organicznych, śluzów, soli mineralnych oraz witaminy C. Wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne, rozkurczowe, przeciwkrwotoczne, moczopędne i żółciopędne. Pobudza także wydzielanie soków żołądkowych.

Na jakie schorzenia pomaga pięciornik?

Pięciornik gęsi stosuje się w dolegliwościach układu pokarmowego oraz typowo kobiecych schorzeniach. Sporządzane na jego bazie napary, mieszanki oraz herbatki łagodzą między innymi bóle towarzyszące: skurczom macicy, skurczom jelit oraz skurczom dróg żółciowych, zaburzeniom miesiączkowania oraz nieżytom żołądkowym. Z kolei świeży sok jest pomocny w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, w biegunkach, zatruciach czy wzdęciach i kolkach. Stosuje się go także w braku łaknienia, niedokwaśności i w chorobach woreczka żółciowego.

Pięciornik gęsi często wchodzi w skład mieszanek ziół i tworzy udane lecznicze połączenie między innymi z liśćmi melisy, zielem majeranku, koszyczkiem rumianku, owocem kolendry oraz zielem glistnika.

Jak zrobić napar z pięciornika gęsiego?

Potrzebne składniki:

1 łyżeczka ziela pięciornika,

1 łyżeczka ziela tymianku,

1 łyżka szałwii,

1 łyżka kolendry.

Sposób przygotowania:

Ziółka starannie ze sobą łączymy. Następnie jedną łyżkę stołową mieszanki zalewamy szklanką wrzącej wody. Gotowy napar pijemy po dwa-trzy razie dziennie, w ilości ćwierć szklanki.

Jak zrobić okłady z liści?

Garść świeżych liści miażdżymy, by puściły sok i okładamy nimi żylaki albo stawy w bólach reumatycznych i owijamy bandażem pozostawiając w cieple na pół godziny.

Jak zrobić napar na bazie pięciornika na bóle wątroby?

Potrzebne składniki:

- 50 g suszonego ziela pięciornika gęsiego,

- 50 g ziela fiołka trójbarwnego,

- 50 g kory wierzby,

- 50 g korzenia cykorii,

- 50 g liści ruty

- 1/2 litra wody

Sposób przygotowania:

Zioła starannie ze sobą łączymy. Następnie jedną łyżkę gotowej mieszanki gotujemy na małym ogniu, po czym odstawiamy na co najmniej dwadzieścia minut do naciągnięcia. Na koniec przecedzamy i przelewamy do termosu. Gotowy napar pijemy co najmniej trzy razie dziennie, najlepiej trzydzieści minut przed każdym posiłkiem, w ilości pół szklanki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama