Reklama

Olej krokoszowy: Cudowny kosmetyk i skuteczny lek na serce

Niegdyś na uprawę oleju krokoszowego, zwanego też olejem szafranowym, monopol miał wyłącznie faraon i ów reglamentowany dostęp do produktu należy bezsprzecznie wiązać z jego niezwykłymi właściwości leczniczymi i pielęgnacyjnymi. Badania potwierdziły, że skutecznie łagodzi stany zapalne, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania i rozwoju choroby wieńcowej, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz miażdżycy. Wyjątkowo dobroczynnie wpływa też na naszą skórę, głęboko ją regenerując i nawilżając oraz zapewniając młodzieńczy wygląd. Dowiedzmy się o oleju krokoszowym co nieco więcej, bo naprawdę warto.

Olej krokoszowy a szafran

Olej krokoszowy pozyskiwany jest z nasion krokosza barwierskiego. Ta pochodząca z Bliskiego Wschodu i Indii roślina wyglądem przypomina oset, ale należy do rodziny astrowatych. Jej kwiaty przyciągają wzrok niezwykłą pomarańczowo-czerwoną barwą, którą zawdzięczają - kartaminie. Właśnie za sprawą tej ostatniej mogła śmiało zastępować trudno dostępny i bardzo drogi szafran. Poddane suszeniu płatki kwiatków są często wykorzystywane przez miłośników gotowania jako przyprawa.

Olej krokoszowy: Pozyskiwanie

Olej krokoszowy pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno, dzięki czemu w pełni zachowuje swoje właściwości zdrowotne. Stanowi doskonałe źródło niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym zwłaszcza kwasu linolowego, a także linolenowego czy oleinowego oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E, które neutralizują działanie wodnych rodników, przeciwdziałają procesom starzenia i hamują powstawanie nowotworów.

Olej krokoszowy a serce

Lecznicze właściwości oleju krokoszowego - bezpośrednio wiązane z jego składem - doceniły już cywilizacje starożytne. Z jego dobrodziejstw korzystał ponoć sam faraon, który - jak wynika z przekazu - miał monopol na uprawę krokosza bawarskiego. W ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej oraz w naturalnej medycynie chińskiej był stosowany jako naturalny środek przeciwbólowy oraz poprawiający ukrwienie. Obecnie doceniany jest przede wszystkim za wyjątkowo dobroczynny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Badania dowiodły, że regularnie stosowany olej krokoszowy obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz wydatnie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju choroby wieńcowej, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy.

Olej krokoszowy a skóra

Olej krokoszowy często zestawiany jest z oliwą z oliwek i śmiało może ją zastąpić. Co ciekawe, podobnie jako ona uchodzi za idealny, w stu procentach naturalny kosmetyk. Cechuje go lekka konsystencja i dobra wchłanialność, dzięki czemu korzystnie wpływa na naszą skórę, doskonale ją regenerując, nawilżając i spowalniając proces starzenia się. Stanowi cenny składnik kremów przeciwzmarszczkowych, zapobiega tworzeniu się wyprysków, zmniejsza nieestetyczne blizny czy zaczerwienienia i doskonale wygładza cerę, zapewniając jej piękny, młodzieńczy wygląd.

Olej krokoszowy a włosy

Doskonale sprawdza się również jako środek regenerujący włosy. Aplikowany na włosy doskonale je odżywia i nadaje im jedwabistego blasku. Dodatkowo zapobiega ich wypadaniu i przyspiesza porost kosmyków. Jak najlepiej go zastosować? Wystarczy kilka kropel oleju wmasować w skórę oraz włosy lub dodać do ulubionego produktu pielęgnacyjnego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama