Reklama

Naturalny antybiotyk na przeziębienie i grypę

Jesień to czas, gdy przeziębienia i grypy to rzecz powszednia. Jednak, czy w przypadku każdego przeziębienia i gorszego samopoczucia powinniśmy biec do lekarza i stosować silne leki? Odpowiedź wydaje się prosta – niekoniecznie. Nie znaczy to bynajmniej, że nie powinniśmy w ogóle się leczyć! Jeśli objawy choroby nie są nasilone i nie występuje gorączka, postawmy na medycynę naturalną. Z objawami przeziębienia i grypy doskonale poradzi sobie syrop z czosnku i cebuli, którego działanie naukowcy porównują nawet do silnych antybiotyków. W przeciwieństwie do tego typu leków, jest jednak bezpieczny dla naszego żołądka. Poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak go przygotować.

Reklama

Cenne właściwości składników

Syrop z cebuli i czosnku swoją skuteczność zawdzięcza głównie właściwościom składników, z których jest przyrządzony, a mianowicie z: cebuli, czosnku, miodu i cytryny. Każdy z nich wzmacnia odporność organizmu, oczyszcza go z toksyn, zwalcza stany zapalne i poprawia nasze ogólne samopoczucie. Jednak to nie wszystko. W połączeniu ze sobą te cenne składniki poprawiają krążenie krwi, działają przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Nie tylko złagodzą objawy przeziębienia i grypy, ale wspomogą również leczenie innych chorób.

Warto nadmienić, że właściwości czosnku i cebuli doceniono już w starożytności. Wykorzystywano je wówczas do leczenia różnych chorób, m. in. wirusów, zakażeń, przeziębień, a nawet chorób śmiertelnych. Naturalne preparaty na bazie czosnku i cebuli przetrwały zatem ponad dwa tysiące lat i nadal uznawane są za najlepsze naturalne leki.

Jak przygotować naturalny antybiotyk?

Przygotowanie syropu nie zajmie dużo czasu. Najważniejsze to zaopatrzyć się w potrzebne składniki i wycisnąć z nich tyle, ile się da!

Do przygotowania syropu potrzebne będą:

• Kilka ząbków czosnku;

• Duża cebula;

• Trzy łyżeczki miodu;

• Jedna cytryna;

• Słoiczek.

Z tych składników przygotujesz syrop na pięć dni.

Sposób wykonania:

1. Wyciśnij ząbki czosnku do słoiczka.

2. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a następnie dodaj do czosnku.

3. Dodaj sok z całej cytryny i miód.

4. Ubijaj składniki przez kilka minut drewnianą łyżeczką, by wyszło z nich jak najwięcej leczniczych soków.

5. Zamknij słoik i odstaw na kilka godzin, by składniki dokładnie się połączyły.

Po kilku godzinach syrop będzie gotowy. Nie powinno się oddzielać go od składników.

Stosowanie

Syrop zaleca się pić minimum pięć dni. Jeśli objawy przeziębienia nie będą ustępować, warto zgłosić się do lekarza.

Jeżeli smak syropu będzie zbyt ostry, można rozcieńczyć go w herbacie lub w mleku.

Dawkowanie:

• Dorośli – dwie łyżeczki na dzień;

• Dzieci – jedna łyżeczka na dzień.

Warto wiedzieć:

Syrop na bazie czosnku i cebuli jest bezpiecznym preparatem leczniczym, którego składniki z reguły nie uczulają. Działa w podobny sposób, jak antybiotyki. Doskonale sprawdzi się w przypadku przeziębienia lub grypy. Warto jednak pamiętać, że gdy dopadły nas te choroby, powinniśmy pozostać w łóżku. Jeśli porządnie się nie wygrzejemy, choroba może nawrócić.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama