Reklama

Naturalne antybiotyki: Działają skuteczniej niż lek

Zdrowotne właściwości naturalnych antybiotyków sprawiają, że mogą śmiało konkurować, a nawet zastąpić apetyczne specyfiki. Nie tylko wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasz układ immunologiczny, ale jednocześnie - niszcząc wolne rodniki - minimalizują ryzyko pojawienia się rozmaitych nowotworów i szeregu innych chorób. Przyjrzyjmy się wybranym naturalnym antybiotykom nieco bliżej, bo naprawdę warto.

Reklama

Czosnek jak penicylina

Listę otwiera niekwestionowany lider pod względem właściwości zdrowotnych, czyli czosnek. Nie bez przyczyny zestawiany jest z penicyliną. Skutecznie eliminuje wszelkie wirusy i grzyby, zabija bakterie, łagodzi i usuwa stany zapalane, a dzięki zawartości antyoksydantów "uśmierca" wolne rodniki, które są źródłem powstawania nowotworów.

Co sprawia, że tak chętnie stosowany przez nasze babcie do łagodzenia uporczywych skutków infekcji i przeziębień czosnek leczy? Jego uzdrawiające zdolności są wiązane z jego składem. Stanowi bogate źródło flawonoidów, aminokwasów, saponin, cukrów, związków śluzowych, witamin, w tym przede wszystkim B1, B2, PP, C, prowitaminy A, soli mineralnych między innymi potasu wapnia i magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak kobalt, chrom, nikiel. Jednak najcenniejsze są w nim fitoncydy, które są bogate w allicynę, która działa bakteriobójczo.

Po czosnek powinny sięgać przede wszystkim osoby:

- zmagające się z infekcjami i grypą

- narażone na ryzyko wystąpienia udaru i zawału

- zmagające się z problemami układu trawiennego

- obarczone genetycznie nowotworami

Czosnek doskonale wpływa również na kondycję naszej skóry i pozwala nam na dłużej zachować młodzieńczy wygląd.

Cebula silniejsza od antybiotyku

Cebula podobnie jak czosnek wyjątkowo skutecznie eliminuje z naszego organizmu bakterie, grzyby i stany zapalne. Dostarcza solidnej porcji wapnia, witaminy C, fosforu, magnezu, siarki oraz cynku. Na co pomoże nam cebula? Sprawdza się przede wszystkim w pokonywaniu zakażeń przewodu pokarmowego i nieżytów górnych dróg oddechowych. Zwiększa produkcję śluzu, który chroni górne drogi oddechowe przed wtargnięciem drobnoustrojów i przywraca ruchy nabłonka rzęskowego.

Po cebulę powinny sięgać przede wszystkim osoby:

- zmagające się z zakrzepami żylnymi

- narażone na udary mózgu i choroby nowotworowe

- walczące z chorobami wątroby i zaburzeniami ciśnienia

- zmagające się z zaburzeniami trawiennymi i bólami reumatycznymi

- cierpiące na cukrzycę (cebula obniża poziom cukru we krwi), zaburzenia układu immunologicznego

Cebula - zresztą podobnie jak czosnek - doskonale wpływa na naszą skórę - przyspiesza proces gojenia się ran i łagodzi stany zapalane. Zapobiega też przetłuszczaniu się włosów.

Imbir skuteczniejszy niż niejeden lek

Imbir zyskał największą popularność dzięki swoim niesamowitym właściwościom leczniczym. Nie tylko skutecznie zwalcza wszelkie przeziębienia i infekcje, ale działa też antynowotworowo, reguluje ciśnienie krwi, poprawia koncentrację i zwiększa ukrwienie mózgu. Ponadto, podobnie jak cebula czy czosnek, zbawiennie wpływa na proces trawienia, zwiększa produkcję soków żołądkowych i eliminuje wzdęcia.

Czego dostarczy nam ta cenna przyprawa? Stanowi bogate źródło witamin B1, B2 oraz C, a także żelaza, potasu, wapnia, magnezu, białka, błonnika, olejków eterycznych oraz fenoli, w tym przede wszystkim gingerolu, któremu zawdzięcza swój ostry smak.

Chrzan - skuteczny środek bakteriobójczy

Chrzan w zestawieniu z czosnkiem czy imbirem cieszy się znacznie mniejszą popularnością, ale wcale nie ustępuje im pod względem rozlicznych właściwości leczniczych. Przede wszystkim - dzięki zawartości fitoncyd - skutecznie eliminuje wszelkie bakterie, wirusy i grzyby. Poza tym wykazuje działanie wykrztuśne, odkażające i przeciwzapalne.

Miód - najlepszy naturalny antybiotyk?

W ocenie zielarzy, miód to najlepszy naturalny antybiotyk. Dzięki bogatemu składowi - między innymi wysokiej zawartości polifenoli - wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Największe korzyści zdrowotne można czerpać z włączenia do diety miodu organicznego oraz Manuka. (Ten ostatni zwalcza między innymi bakterie odpowiedzialne za powstawanie anginy). Aby wzmocnić układ odpornościowy, możesz zmieszać miód z cynamonem i spożywać go codziennie. Innym sposobem jest dodanie go do herbaty, koktajlu czy soku.

Ekstrakt z nasion grejpfruta

Grejpfrut zawiera bioflawonoidy, które pomagają zwalczać przeziębienie. Dozwolona dawka produktu to tabletka 100 mg co 4-5 godzin lub kilka kropli płynu. Niektóre kobiety twierdzą również, że ekstrakt ten pozwala skutecznie zwalczać zapalenie dróg moczowych.

Bazylia

Bazylia - z uwagi na swoje przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości - z powodzeniem może zastępować antybiotyki. Skutecznie zwalcza choroby układu pokarmowego, zapobiega nadpobudliwości i depresji, a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy działa przeciwnowotworowo.

Cynamon

Bogaty w antyoksydanty cynamon posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Doskonale reguluje też poziom cukru i insuliny we krwi, dlatego szczególnie zalecany jest diabetykom. Właściwości przeciwbakteryjne cynamonu są tak silne, że może być z powodzeniem stosowany jako alternatywa dla środków konserwujących żywność. Zmieszany z miodem Manuka minimalizuje ryzyko przeziębienia czy grypy oraz poprawia trawienie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama