Reklama

Na wszelkie dolegliwości najlepsza jest pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa poczynając od korzeni, poprzez łodygi i liście aż po kwiaty, ma właściwości lecznicze, jest najlepszą oczyszczającą i krwiotwórczą rośliną. Pomaga w leczeniu wszelkiego rodzaju wypryskach, bólach głowy, przy tworzeniu się piasku w nerkach. Pokrzywa ma korzystny wpływ na trzustkę, herbatka obniża też poziom cukru we krwi i jest polecana przy zapaleniu dróg moczowych. Pokrzywa jest szczególnie polecana w kuracji wiosennej również ze względu na swoje właściwości oczyszczające.

Reklama

Kuracja oczyszczająca:

Na herbatkę najlepiej nadają się młode pędy pojawiające się na wiosnę i jesienią po drugim koszeniu traw.

Rano na czczo wypijamy pół godziny przed śniadaniem jedną szklankę herbatki ( małymi łyczkami), a potem w ciągu dnia jeszcze dwie szklanki pijąc małymi łyczkami.

W lecznictwie ludowym zaleca się herbatkę z pokrzywy w czasie jednotygodniowej kuracji pitnej przeciwko schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, a także przy wrzodach żołądka.

Herbatkę z pokrzywy nie gotujemy, lecz zalewamy ziele wrzątkiem aby nie utracić cennych substancji.

Zapobiegawczo pijemy jedną szklankę dziennie przez cały rok.

Zaleca się mycie głowy odwarem z korzeni pokrzywy w celu wzmocnienia włosów.

Szczególnie dobroczynna dla każdego rodzaju włosów jest nalewka pokrzywowa.

Herbatka z pokrzywy:

1 kopiata łyżeczka ziół na 1/4 l wody, zioła zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na krótko do naciągnięcia.

Nalewka z pokrzywy:

Korzenie wykopane wiosną lub jesienią umyć dokładnie szczotką, drobno pokroić i napełnić nimi butelkę aż po szyjkę, następnie zalewamy 38-40% alkoholem i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu.

Mycie głowy:

8-10 pełnych garści świeżych lub suszonych pokrzyw zalać wodą w 5 litrowym garnku i na małym ogniu ogrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i pozostawić na 5 minut do naciągnięcia. Jeżeli stosujemy korzenie to wtedy dajemy 4 pełne garście, zalewamy zimną wodą ( wody dajemy tyle aby zakryć korzenie) i pozostawiamy na noc. Następnego dnia rano podgrzewamy do momentu zagotowania i odstawiamy na 10 minut do naciągnięcia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama