Reklama

Młoda pokrzywa. Remedium na wiele dolegliwości

Z pokrzywą, która rośnie pospolicie na terenie całego kraju, wielu z nas nie ma dobrych skojarzeń. Wszystko za sprawą pieczenia, bąbli i bólu, jakie są konsekwencją jej kontaktu ze skórą. Poza tym spotykana jest często w pobliżu upraw, co sprawia, że postrzegana jest jako bezużyteczny chwast. Te opinie są nieprawdziwe, bo roślina ma szereg działań prozdrowotnych: zawarte w niej witaminy i minerały są niezwykle cenne dla zachowania zdrowia. Wzmacniają organizm, regulują pracę wielu narządów oraz wspierają ich kluczowe funkcje. Co zatem warto wiedzieć o pokrzywie?

Zastosowanie pokrzywy

Dawniej pokrzywy miały szersze zastosowanie, przede wszystkim wykorzystywano je w kulinariach: przygotowywano z nich odżywczą zupę oraz różnorakie farsze. Współcześnie rolnicy stosują ją czasem jako paszę dla zwierząt hodowlanych, a w medycynie ludowej korzysta się z naparów pokrzywy, które szczególne przydatne są jesienią i zimą, ponieważ mogą poprawić odporność organizmu. Czasami roślinę tę wykorzystuje się w pielęgnacji włosów: regularnie stosowana, zapobiega rozwoju łupieżu oraz skutecznie go usuwa.

Młoda pokrzywa

Najwięcej leczniczych właściwości posiadają liście młodej pokrzywy. Zbiory zaczynają się już pod koniec kwietnia i trwają do jej zakwitnięcia, czyli do końca maja. Wybiera się jedynie okazy zdrowe, które rosną daleko od miejsc zanieczyszczonych. Wykorzystuje się zarówno świeżą, jak i suszoną pokrzywę. Z młodych listków można przygotować nie tylko napary, ale także soki, przetwory oraz domowe pesto.

Co można znaleźć w pokrzywie?

Pokrzywa obfituje w wiele cennych substancji odżywczych. Znaleźć w niej można przede wszystkim witaminy C, E, K oraz z grupy B. Poza tym to cenne źródło ważnych pierwiastków: fosforu, manganu, krzemu i wapnia. Dodatkowo obecne są w niej garbniki, flawonoidy oraz kwasy: pantotenowy i organiczny. To sprawia, że pokrzywa ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjnie.

Działanie pokrzywy

Pokrzywa rewelacyjnie wpływa na prawidłowe działanie układu moczowego. Spożywana regularnie, poprawia jego działanie i działa moczopędnie. Okazuje się również nieoceniona w czasie przeziębienia i bólu pęcherza, czy trudnościach w oddawaniu moczu. Napary z młodej pokrzywy przynoszą znaczącą ulgę w przypadku kamicy nerkowej.

Łagodzi objawy alergii

Związki czynne obecne w młodej pokrzywie wykazują działanie podobne do leków antyhistaminowych, dlatego może być pomocny w przypadku alergii: wysypki, nieżytu nosa czy nadmiernego łzawienia. Obecne w pokrzywie flawonoidy poprawiają odporność organizmu.

Działanie na układ pokarmowy

Spożywanie młodej pokrzywy wspiera pracę układu pokarmowego. Przede wszystkim reguluje procesy trawienne i okazuje się niezwykle przydatna osobom borykającym się z dolegliwościami żołądkowymi: nieżycie, bólu i niestrawności. Pokrzywa poprawia funkcjonowanie jelit i poprawia metabolizm, co ułatwia zachować zdrową i smukłą sylwetkę.

Przeciwwskazania

Pokrzywa nie wywołuje skutków ubocznych, o ile jest przyjmowana w racjonalnych ilościach (np. dwie filiżanki naparu dziennie). W przeciwnym razie może wypłukać sole mineralne z organizmu oraz narazić go na niedoboru cennych witamin i pierwiastków. Dodatkowo niewskazane jest jej spożywane w przypadku cukrzycy, przewlekłych chorób nerek oraz chorób nowotworowych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama