Reklama

Jakie właściwości lecznicze ma cytryna?

Cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, a także innych cennych związków: fitoestrogenów, rutyny, kwercetyny, kwasów owocowych, które mają korzystny wpływ na organizm. Sok cytrynowy wspomaga wątrobę, trzustkę, poprawia apetyt i jest przydatny w łagodzeniu kwasowości żołądkowej. Cytryna pobudza aktywność enzymów. Ułatwia usuwanie toksyn (m.in. kwasu moczowego). Zawiera też dużą ilość cennych, potrzebnych minerałów: żelazo, miedź, potas i wapń.

Reklama

Kuracja na zgagę

Aby pozbyć się zgagi, zrób kurację trwającą 10 dni. W pierwszym dniu wypij sok z jednej cytryny, w następnym z dwóch, i stopniowo zwiększaj liczbę owoców. Potem stopniowo, w takim samym tempie, zmniejszaj ich ilość.

Taka kuracja ma wszechstronne działanie. Wzmacnia, odkwasza, likwiduje wzdęcia, zgagę, oczyszcza, odkaża nerki i układ moczowy. Rozpuszcza kamienie żółciowe i odchudza.

Na poprawę odporności

Aby uniknąć infekcji, przez kilka miesięcy, od wczesnej jesieni do późnej wiosny pij następującą mieszankę. Do połowy szklanki przegotowanej wody włóż łyżeczkę miodu i pozostaw na noc. Rano wciśnij sok z połowy (lub całej) cytryny, dolej trochę ciepłej wody i wypij. Dodatkowo miód działa przeciwbakteryjnie i chroni serce.

Na trawienie

Ułatwia przyswajanie białek, dzięki czemu są szybciej trawione, i obniża cholesterol. Dlatego smażone ryby i mięso skrapiaj sokiem z cytryny. Jeśli masz skłonność do zaparć i dolegliwości wątroby, pij codziennie rano mieszankę z 2 łyżek oleju, łyżeczki Cholesolu (mieszanki wyciągów z ziół) i soku z połowy lub całej cytryny. Dolej trochę gorącej wody i pij na czczo. Kurację stosuj do ustąpienia kłopotów.

Rozjaśnia plamy

Złociste owoce zmniejszają przebarwienia np. po słońcu i plamy na dłoniach. Podobnie działają płukanki włosów w wodzie z sokiem z cytryny. Wzmacniają je, nadają im blask, puszystość i zapach. Natomiast nacieranie skóry wodą z sokiem likwiduje wypryski, cellulit, wygładza i ujędrnia.

Cytrynowy ocet

Łączy walory zdrowotne jabłek i cytryny, ma przyjemny aromat. Aby go zrobić, sparz i umyj 5 cytryn. Obierz i wyciśnij. Włóż skórki do słoika, wlej sok i pół litra octu jabłkowego. Odstaw na 4-5 dni w chłodne miejsce. Zakwaszaj nim zupy, sałatki i nacieraj ciało.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama