Reklama

Jakie są zdrowotne właściwości rokitnika?

Jagody rokitnika ze względu na zawartość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych z powodzeniem można nazwać “super owocami”. Ta różnorodność składników odżywczych sprawia, że rokitnik znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu wielu zmian chorobowych i pozytywnie wpływa na stan zdrowia. Może być przyjmowany w postaci samych owoców, herbaty z liści rośliny lub preparatów zawierających ekstrakt z rokitnika.

Pomaga w walce z nowotworami

Sok z jagód rokitnika korzystnie wpływa na redukcję komórek nowotworowych i spowalnia proces ich dalszej mutacji. Odpowiedzialne są za to przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników - niebezpiecznych produktów ubocznych metabolizmu komórkowego.

Sok z owoców rokitnika powoduje zatrzymanie cyklu komórkowego, dzięki czemu nowotwór nie może się rozwijać. Nie powoduje jednak całkowitej apoptozy, czyli naturalnie zaprogramowanej śmierci komórki.

Jest źródłem witaminy C

Jagody rokitnika zajmują czołowe miejsce na liście owoców o najwyższej zawartości witaminy C. Z tego powodu zalecany jest we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak rozpulchnione i krwawiące dziąsła, brak apetytu, obniżona odporność organizmu. Ponadto witamina C bierze udział w tworzeniu kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry. Regularne przyjmowanie rokitnika przyspiesza proces regeneracji organizmu i gojenia się ran.

Wzmacnia wzrok

Rokitnik jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów, które są w stanie zapobiec degeneracji plamki żółtej, powstaniu zaćmy, a ponadto poprawiają widzenie nocne!

Wzmacnia układ pokarmowy

Jagody rokitnika łagodzą stany zapalne żołądka i pomagają pozbyć się wszelkich problemów związanych z układem pokarmowych, takich jak biegunka, zaparcia czy wzdęcia.

Chroni serce

Badania pokazują, że owoce rokitnika mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i utrzymanie odpowiedniego poziomu kwasów tłuszczowych w organizmie. Wyeliminowanie cholesterolu LDL z organizmu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Przepływ krwi w żyłach i tętnicach jest swobodny, dzięki czemu cały układ krwionośny działa sprawnie i nie jest narażony na powstawanie zakrzepów.

Poprawia krążenie krwi

Jak już zostało wspomniane, rokitnik jest źródłem witaminy C, która pomaga zwiększyć wchłanianie żelaza przez organizm. Żelazo z kolei jest kluczowym składnikiem czerwonych krwinek, więc wysokie jego stężenie wspomaga prawidłowe krążenie krwi.

Chroni przed cukrzycą

Chociaż badania w tym kierunku są wciąż we wczesnym etapie, to wstępne ich wyniki pozwalają stwierdzić, że rokitnik pomaga regulować poziom cukru we krwi. Wzbogacenie diety o owoce rokitnika zapobiega niekontrolowanym spadkom i skokom cukru.

Spowalniają procesy starzenia się organizmu

Przeciwutleniacze to recepta na zdrowy i młody wygląd skóry. Dzięki neutralizacji działania wolnych rodników, które niszczycielsko działają na elastyczność skóry, pomagają wyeliminować plamy starcze i zmarszczki. Picie soku z jagód rokitnika lub spożywanie ich na surowo to gwarancja młodego wyglądu!

UWAGA! Rokitnik nie powinien być stosowany przez osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi oraz przyjmujące leki na nadciśnienie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama