Reklama

Jakie są właściwości aloesu?

Aloes jest dość popularny w kosmetyce, jednak nie do końca zdajemy sobie sprawę, jak wiele dobrego może zdziałać nie tylko dla urody, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia. Wzmacnia odporność, uwalnia od alergii, wspomaga przyswajanie substancji odżywczych. Cudownych właściwości aloesu jest o wiele więcej. Poświęć chwilę, by się z nimi zapoznać.

Aloes jest bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, w tym kwasu foliowego, beta-karotenu i choliny. Zawiera lupeol i mleczan magnezowy – substancje przeciwbólowe oraz bradykinazę, betasitosterol i kampesterol, które działają przeciwzapalnie.

Miąższ aloesowy wykazuje również właściwości ściągające, odkażające oraz myjące. Z tego względu jest często dodawany do żelu pod prysznic i mydła do rąk.

Najbardziej niezwykłą możliwością tej rośliny jest ułatwianie organizmowi przyswajania substancji odżywczych, witamin i minerałów. Wybierając w aptece suplementy diety, warto zwrócić uwagę, czy są wzbogacone o aloes. Wtedy możemy się spodziewać, że preparat będzie skuteczny. Podobnie działanie ma w kosmetykach. Kremy, balsamy czy maseczki aloesowe szybciej i lepiej wnikają w głąb skóry.

Mukopolisacharydy zawarte w aloesie wspierają naszą odporność. Tworzą warstwę ochronną wewnątrz jelit, dzięki czemu uniemożliwiają wchłanianie toksyn przyjmowanych z pożywieniem. Uszczelnienie stanowi barierę dla wirusów i bakterii chorobotwórczych. Blokuje także rozwój alergii oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób autoimmunologicznych, w tym np. reumatoidalnego zapalenia stawów.

W krajach anglojęzycznych aloes nazywany jest „burn plant”, czyli roślina od oparzeń. Warto robić okłady z liści, które hamują rozwój bakterii oraz grzybów i minimalizują ryzyko nadkażenia poparzonej rany. Działają silnie nawilżająco, przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo.

Niewiele osób wie, że ta roślina jest również niezwykle skuteczna w walce z miażdżycą. Zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL i zwiększa stosunek tego dobrego, czyli HDL, do ilości cholesterolu całkowitego. Obniża także poziom miażdżycorodnych triglicerydów we krwi.

Wielopoziomowe zbawienne działanie aloesu na ludzki organizm skłania naukowców do przeprowadzania kolejnych badań. Ostatnie z nich skupiają się wokół cukrzyków. W przeprowadzonych dotąd testach widać, że aloesowy miąższ znacznie obniża poziom glukozy we krwi tylko u chorych na cukrzycę. Nie wpływa negatywnie na zdrowych ludzi. Dzieje się tak, ponieważ składnik rośliny stymuluje niesprawną trzustkę do większego wydzielania insuliny. Na obecną chwilę zaleca się pacjentom picie skondensowanego soku aloesowego jako wzmocnienie obowiązkowej terapii farmakologicznej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama