Reklama

Jak zwalczyć zaparcia?

Najlepiej wypróżniać się codziennie, a przy wolniejszej przemianie materii – co drugi dzień. Ale kiedy robimy to rzadziej, nieregularnie, stolec jest zbity, twardy i trudno się go pozbyć, wypróbujmy domowe sposoby. Odpowiednia dieta, napary z ziół i prawidłowy styl życia pozwolą nam pozbyć się zaparć na dobre.

Reklama

Przede wszystkim nie wolno wstrzymywać się od wypróżnień

Codziennie rano (około godz. 7, kiedy aktywność jelit jest największa), usiądźmy na sedesie choćby na 5 minut. Mięśnie napierają wtedy na jelita i wzrasta ciśnienie w jamie brzusznej, co ułatwia wydalanie niestrawionych resztek.

Dieta bogata w błonnik

Pamiętajmy o odpowiedniej diecie i posiłkach zawierających błonnik. Potrzebujemy go 35-40 g na dobę, a dostarczamy 5 razy mniej. Jest on niezbędny dla naszego organizmu. Reguluje trawienie, pobudza jelita i oczyszcza z toksyn.

Często jedzmy więc produkty, które go zawierają: wystarczą 2 kromki razowego chleba, porcja warzyw strączkowych, kapustnych, 2-3 owoce (jabłka, śliwki, np. suszone), kilka orzechów, garść pestek słonecznika, dyni i 10 dag kaszy (np. gryczanej) lub brązowego ryżu. A także kilka łyżek płatków owsianych (np. na wodzie z 2 łyżeczkami zmielonego siemienia lnianego).

Bakterie probiotyczne

Spożywajmy również produkty zawierające pożyteczne bakterie (probiotyczne), które przyspieszają pracę jelit: łyżkę kiszonej kapusty, 1-2 ogórki kiszone, 1 jogurt lub kefir, pół szklanki maślanki, zsiadłego mleka.

Pij dużo płynów

Dla prawidłowego trawienia konieczne jest także picie dziennie 1,5-2 l płynów, które rozcieńczają jedzenie. A jeśli mamy problemy z zaparciami, codziennie rano pijmy szklankę wody na czczo np. mineralnej lub ciepłej z łyżeczką miodu.

Napary z ziół

Na zaparcia pomocne będą też napary z ziół: kruszyny, rzewienia, senesu, cykorii, szakłaka, mniszka, lnu, czarnego bzu, lukrecji, psyllium.

Codzienna dawka ruchu

Poza tym trzeba więcej się ruszać. Codzienny 20-minutowy spacer dziarskim krokiem wzmocni nasze mięśnie brzucha, poprawi kondycję jelit i trawienie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama