Reklama

Jak zrobić syrop z imbiru?

Imbir jest stosowany w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak nudności, poranne mdłości, gazy i niestrawność. Według badaczy imbir może być także stosowany jako pomoc w leczeniu przeziębienia, objawów grypopodobnych, bólu głowy i bolesnych miesiączek.

Reklama

Składniki: 1/2 szklanki suszonego imbiru i 1 szklanka świeżego imbiru (obranego i posiekanego), 2 szklanki wody, 1 szklanka miodu, 1 laska cynamonu (opcjonalnie).

Wlej do garnka wodę, dodaj imbir i cynamon. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Powinno to zająć około 45 minut. Przecedź napar, aby usunąć imbir. Przy okazji pozwoli to cieczy ochłodzić się do temperatury pokojowej. Po wystygnięciu wymieszaj z miodem.

Przelej syrop imbirowy do słoika i przechowuj w lodówce. Syrop nie powinien zepsuć się przez kilka tygodni, a nawet kilka miesięcy. Jeśli obawiasz się, że możesz nie być w stanie wykorzystać wszystkiego w tym czasie, możesz użyć tylko połowy składników lub zamrozić niektóre z nich na później. Uwaga: Ponieważ ten przepis zawiera miód, nie należy stosować u dzieci poniżej pierwszego roku życia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama