Reklama

Jak zrobić i stosować nalewkę z kurek?

Kurki to grzyby, które wielu z nas lubi jeść. Znane są nie tylko ze swojego smaku, lecz także z właściwości leczniczych. Ich korzystne właściwości zdrowotne znane są od naszych przodków. Kurki mają działanie przeciwnowotworowe, poprawiają odporność, działają przeciwzapalnie. Dowiedz się z naszego artykułu jakie własności zdrowotne maja kurki i jak je stosować?

Reklama

Nie zastanawia cię, dlaczego kurku nigdy nie są robaczywe? A to wszystko dlatego, że grzyby te zawierają hitinmannozę, której nie tolerują owady. Hitinomannoza jest powszechnie stosowana w preparatach leczniczych, lecz produkowana jest sztucznie. Ta zawarta w grzybach nie powoduje efektów ubocznych. Niestety jest ona bardzo termoczuła i jest niszczona w temperaturze 50-60st C oraz przez sól. W związku z tym do leczenia stosuje się suchy proszek z kurek lub przygotowuje się nalewki.

W przeciwieństwie do większości preparatów farmaceutycznych, hitinmannoza nie tylko niszczy pasożyty i ich jaja. Ergosterol zawarty w kurkach wpływa pozytywnie na aktywność enzymów wątrobowych i jest on używany do jej oczyszczania. Kwas trametonolinowy wpływa na pasożyty jak i na wirusa zapalenia wątroby typy B.

Jak przygotować nalewkę z kurek?

Kilka kurek, wypłucz i osusz. Pokrój drobno, tak by otrzymać 2-3 łyżki. Przełóż do słoika i zalej 150ml wódki. Zakręcony słoik wstaw do lodówki na 14 dni. Przed użyciem wstrząsamy słoikiem. Nalewkę należy pić przed snem, jedną łyżeczkę i należy uważać by cząstki grzybów nie przedostały się na łyżeczkę.

Przeciwskazania

Nalewki nie powinny stosować osoby w stanach poważnych chorób przewodu pokarmowego. Gdyż kurki jak inne grzyby są ciężkostrawne dla żołądka.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama