Reklama

Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym?

Temperatury na zewnątrz są coraz wyższe. Coraz bliżej nam do lata. Słońce i piękna pogoda poprawiają nam niewątpliwie humor i ogólne samopoczucie, jednak mają również swoją negatywną stronę. W okresie wysokich temperatur bakterie szybciej się mnożą, a my znacznie łatwiej chorujemy. Mowa szczególnie o zatruciach pokarmowych, które w lecie występują znacznie częściej niż jesienią i zimą. W związku z tym, że rozpoczął się sezon na zatrucia pokarmowe, podpowiadamy kilka nawyków, które pomogą nam uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości.

Rób zakupy z głową

Podstawowa zasada to kupowanie i spożywanie produktów z dobrego źródła. Warto robić zatem zakupy z głową. Pamiętajmy zatem, by przed zakupem jakiejkolwiek żywności sprawdzić jej skład oraz datę przydatności. Im więcej w produkcie składników nieznanego pochodzenia, tym jest on bardziej niebezpieczny dla naszego organizmu i zdrowia.

Dokładnie myj produkty

Niedokładne mycie produktów to bardzo częsty błąd, który popełnia wiele osób. Dotyczy to głównie warzyw, owoców i mięsa, ponieważ to właśnie na tych produktach gromadzi się najwięcej bakterii. Ponadto, warzywa i owoce często pryskane są chemicznymi środkami, których zadaniem jest poprawić ich wygląd. Niestety naszemu organizmowi mogą zaszkodzić. Z kolei na nieumytym mięsie znajdziemy masę bakterii wywołujących różne choroby. Pamiętajmy zatem o dokładnym myciu tych produktów.

Unikaj jedzenia surowych produktów

Zatrucia pokarmowe często są wynikiem zjedzenia surowego lub częściowo surowego produktu. Niedosmażone mięso czy niedogotowane jajka mogą nam nieźle zaszkodzić. Warto pamiętać, by szczególnie w lecie zwracać na to uwagę. W okresie wysokich temperatur szybciej rozwijają się bakterie typu Salmonella i E.coli. Objawy zakażenia nimi przypominają zatrucie pokarmowe, jednak utrzymują się znacznie dłużej.

Podczas gotowania używaj osobnych przyborów do różnych produktów

Kolejna ważna kwestia to używanie osobnych przyborów kuchennych do różnych typów żywności. Głównie chodzi tutaj o to, by nie używać deski lub noża po krojeniu surowego mięsa lub ryb do innej żywności, na przykład świeżych warzyw.

Nie rozmrażaj jedzenia w pokojowej temperaturze

Żadnej żywności nie powinno rozmrażać się w pokojowej temperaturze, gdyż może łatwiej się zepsuć. Gdzie zatem rozmrażać jedzenie? Po prostu w lodówce. W niskiej temperaturze bakterie wolniej się rozmnażają. Warto pamiętać również, by ponownie nie mrozić rozmrożonego już produktu.

Unikaj jedzenia posiłków w miejscach niesprawdzonych

Chcąc uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, powinniśmy również zrezygnować z jedzenia w lokalach, których nie znamy i które nie są sprawdzone. Nietrudno tam o nieświeżą żywność, która może nam zaszkodzić.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama